Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-09-24 18:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Keleti-európai-síkság és a Skandináv-államok időjárását magasnyomás alakítja. Bár sokfelé rétegfelhőzet borítja az eget, de számottevő csapadék általában nem fordul elő. Kontinensünk nyugati partvidékét egy mérsékeltövi ciklon érte el, így ott sokfelé esik az eső, nem egy helyen jelentős - mintegy 20-40 mm - csapadékot mértek. Egy gyengülőben levő magassági hidegörvény pedig a Balkán-félszigeten okoz sokfelé kiadós csapadékot: Zágrábban 96, Barban 103, Tiranában pedig 115 mm esett. Északon, északkeleten éjszaka már gyengén fagy, és a csúcshőmérséklet 10 fok alatt alakul. Ugyanakkor másutt még zömében 20 fok felett van a maximum, sőt az Ibériai-félsziget déli felén, valamint Szicíliában és Görögországban még 27, 30 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását szerda estig nedves léghullámok alakítják.
    
    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Kedden a legtöbb helyen átmenetileg csökken a felhőzet, több-kevesebb napsütés várható. Éjszaka a Dunántúlt kivéve ismét erősen megnövekszik a felhőzet, és elsősorban az Alföldön elered az eső. Kiemelten a Dél-Dunántúlon hajnalra köd képződhet. Szerdán erősen felhős vagy borult ég lesz jellemző, csupán nyugaton, délnyugaton süthet ki több órára a nap. Délutánra keleten nagyrészt megszűnik az eső, ugyanakkor nyugaton már előfordulhat kisebb eső, zápor, esetleg zivatar. Az északi szél kedden élénk, az Alpokalján néhol erős lesz, később mérsékelt marad a légmozgás.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 18 és 23 fok között alakul, de a tartósan borult, csapadékos északkeleti tájakon csupán 16, 18 fok valószínű.