Gedeon napja van. | 2024.03.28

Útdíjfizetési szolgáltató: csaknem valamennyi e-matricából több fogyott nyáron a tavalyinál

2019-09-23 13:59:00

A három nyári hónapban összesen 4,6 millió e-matricát vásároltak a magyarországi utakon közlekedők, szinte valamennyi matricatípusból több fogyott, mint tavaly ugyanebben az időszakban - tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-t hétfőn.

    Arányait tekintve a legnagyobb mértékben a motorosok havi matricájának értékesítése nőtt, darabszámban több mint 30, a bevételt tekintve csaknem 24 százalékos a növekedés.
    A közlemény szerint az autósok és a motorosok a heti (10 napos) e-matrica helyett egyre inkább a havi országos, vagy az éves megyei matricát választják. A heti matricából 5 százalékkal kevesebb fogyott, mint tavaly nyáron, ugyanakkor a havi országosból 16, az éves megyeiből 13 százalékkal több kelt el.
    A legforgalmasabb hónap idén is az augusztus volt, amikor az összes eladott e-matrica száma meghaladta az 1,7 milliót.
    A NÚSZ kamerái és szakemberei a nyáron összesen 123 millió járművet ellenőriztek, csak augusztusban több mint 45 milliót. Az e-útdíj rendszerben 2,4, az e-matrica rendszerben 4,5 százalékkal növelték az ellenőrzések számát, a jogosulatlan úthasználatra vonatkozó adatok feldolgozása még tart - jelezte az útdíjfizetési szolgáltató.
    A nyári balatoni szezon miatt a NÚSZ kiemelten figyelte az M7-es autópálya forgalmának alakulását. Itt is az augusztus volt a legkiemelkedőbb, szombatonként a sztráda átlagos napi forgalma megközelítette a 45 ezer járművet, ami majdnem háromszorosa egy átlagos januári szombat forgalmának. A legkevésbé forgalmasnak a keddi napok bizonyultak a közlemény szerint.