Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fülöp: kiemelt jelentőségűek a fogyatékossággal élőket érintő intézkedések

2019-09-23 13:01:00

Kiemelt társadalmi ügy, hogy a fogyatékossággal élő embereket érintő kérdésekben milyen döntések születnek, ezért a kormány kiadványban összegzi az elmúlt években ezen a területen tett lépéseit - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.

    Fülöp Attila hozzátette: Magyarországon félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, a közeli családtagokkal és a hozzátartozókkal együtt több millió embert érint az, hogy a fogyatékosságügyben milyen lépéseket tesz a kormány és az érdekvédelmi szervezetek.
    Hangsúlyozta: a fogyatékossággal élők számára az a leglényegesebb, hogy ne "üres, rosszul megfogalmazott együttérzést" kapjanak, hanem segítséget ahhoz, hogy önállóan élhessenek, ehhez pedig elsősorban akadálymentesítés és önálló kereset szükséges.
    Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke elmondta: a Semmit rólunk nélkülünk! című kiadvány rengeteg jelzésértékű lépést listáz, amelyek jelentős változásokat hoztak az érintettek életébe. A kormányzat a többi között az akadálymentesítés terén ért el jelentős lépéseket - tette hozzá.
    Kiemelte: Magyarország a kommunizmus után hatalmas hátránnyal indult a fogyatékosságügy terén, de jelenleg már az uniós középmezőnyben vagyunk.
    Megjegyezte, a fogyatékosságügy terén Magyarország indított egy az unióban egyedülálló, 4 milliárd forint keretösszegű infokommunikációs akadálymentesítési projektet, amely által az érdekvédelmi szervezetek maguk fejlesztenek akadálymentesítés céljából applikációkat.
    Fülöp Attila hétfőn a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt hangsúlyozta, hogy a kommunizmus évtizedeiben nem lehetett fogyatékosságügyről beszélni Magyarországon, így a mostani akadálymentesítés részeként nemcsak a fizikai falakat kell lebontani, hanem meg kellene változtatni a fogyatékossággal élő emberekhez való hozzáállást is.