Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hat embercsempész ellen emeltek vádat

2019-09-23 12:45:00

Embercsempészés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség hat ember ellen, aki több mint száz - afgán, pakisztáni, bangladesi - embert csempészett át Magyarországról Ausztriába - közölte a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-vel.

    Ibolya Tibor a közleményében azt írta, az egyik vádlott, egy 41 éves magyar férfi 2016-ban bűntársakat keresve megismerkedett egy 34 éves, Magyarországon menekültstátuszban lévő pakisztáni férfival, aki a Magyarországra érkező illegális bevándorlók Ausztriába és más európai uniós tagállamba történő szállítását szervezte. A 41 éves férfi az elkövetésbe bevonta még 54 éves barátját és annak 42 éves élettársát, aki csak alkalomszerűen működött közre. A bűnszervezet tagja volt továbbá egy 42 és egy 31 éves férfi.
    A bűnszervezet egy cseh rendszámú, sötétített üvegű, üléskivétellel átalakított kisbusszal és egy úgynevezett felvezető autóval kezdte meg tevékenységét. A vádlottak többnyire éjszaka csempészték az embereket a szerb-magyar határtól Nyugat-Európa felé, jellemzően a magyar-osztrák határig. A megbízási díjakat a 41 éves férfi szedte be, és osztotta szét társai között - ismertette a vádiratot.
    Hozzátette, a csoport tevékenységét a magyar rendőrség állította meg 2017-ben, amikor a hat vádlottból négyet őrizetbe vett.
    A Fővárosi Főügyészség a hat vádlott ellen vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat, négyükkel szemben bűnszervezeti elkövetés miatt, és mindegyikük ellen letöltendő börtönbüntetést indítványozott. Az ügyben három vádlott bűnügyi felügyelet alatt áll - olvasható a közleményben.