Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szilágyi Péter: erősíteni kell a kapcsolatokat a diaszpóra magyarságával

2019-09-22 09:03:00

Erősíteni kell a kapcsolatokat a diaszpórában élő magyarokkal, hogy a szorosabb kötelékek közelebb hozzák őket a Kárpát-medencéhez - nyilatkozta az MTI-nek telefonon a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa szombaton Frankfurtból.

    Szilágyi Péter a Németországi Magyar Szervezetek Szövetségének (Bund Ungarischer Organisationen in Deutschland, BUOD) konferenciáját követően közölte, hogy a kormány bővíti a külföldi magyar közösségek támogatását és új programokat indít számukra.
    A miniszteri biztos üdvözölte, hogy a BUOD lehetőséget ad a nemzetrészek képviselőinek a beszámolóra az őket érintő kérdésekről és kihívásokról. Az idei rendezvény kiemelten foglalkozott az Ukrajnában élő magyarok sorsával, megismertetve a közvéleményt a kárpátaljai helyzettel - tette hozzá.
    Szilágyi Péter véleménye szerint az ott élő magyarok jogainak rendezése enyhítheti a feszültségeket és kedvezően fog hatni a két ország viszonyára az is, ha Trócsányi Lászlót megválasztják szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztosnak.
    A miniszteri biztos úgy látja, hogy az összefogásnak és a kormány határozott nemzetpolitikájának köszönhetően a magyar nemzetrészeket erős kapcsolat fűzi össze.