Gedeon napja van. | 2024.03.28

A nemzetiségi szervezetek nem küldhetnek delegáltakat a választási bizottságokba

2019-09-21 10:40:00

A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem küldhetnek tagot.

    Bár megbízott tag delegálására nincs törvényi lehetőség, az adott nemzetiséget képviselő, jogerősen nyilvántartásba vett jelölőszervezet - függetlenül attól, hogy állított-e jelöltet a településen - megfigyelőt küldhet a település bármely szavazókörébe.
    Megfigyelő csak a központi névjegyzékben a nemzetiség választópolgáraként nyilvántartott választópolgár lehet. A közös jelöltet állító nemzetiségi szervezetek együttesen jogosultak egy megfigyelő megbízására.
    A megfigyelőt a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni, legkésőbb október 4-én 16 óráig. A bejelentésnek tartalmaznia kell a megbízó nevét, a megfigyelő nevét, magyarországi lakcímét és személyi azonosítóját.
    A nyilvántartásba vett megfigyelő jogosult figyelemmel kísérni a szavazatszámláló bizottság munkáját, a szavazóköri jegyzőkönyvben rögzítheti észrevételeit, kifogást nyújthat be, a szavazást követően a lezárt urnát aláírhatja. A szavazást és a bizottság munkáját ugyanakkor nem befolyásolhatja és nem zavarhatja, a szavazóhelyiségben pedig köteles a megfigyelői státusát jelző kártyát viselni.
    A nemzetiségi választástól eltérően a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán induló jelöltek és jelölőszervezetek delegáltakat küldhetnek a választási bizottságokba, akik részt vehetnek a választási bizottságok döntéseiben. A választási bizottságok megbízott tagjait október 4-én 16 óráig lehet bejelenteni a választási bizottságoknál.