Emma napja van. | 2024.04.19

Palkovics: Magyarország meghatározóvá válik a járműipari fejlesztések területén

2019-09-20 17:15:00

Az állami beruházással megvalósuló ZalaZone járműipari tesztpálya és a környezetében, magántőkéből épült ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ hosszútávon meghatározó szereplővé teszi Magyarországot a járműipari fejlesztések területén - közölte az innovációs és technológiai miniszter pénteken Zalaegerszegen, a központ avató ünnepségén.

    Palkovics László hozzátette: a gazdasági növekedésben nagy szerepe van a high-tech beruházási környezetnek. A vállatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenysége folyamatosan növekszik: 2017-ben a GDP 1,33 százalékát, míg 2018-ban (növekvő GDP mellett) 1,5 százalékát fordították ilyen célra, és jó esély van arra, hogy 2020-ban ez az arány eléri az 1,8 százalékot.
    A kormány a 2020-as költségvetésben 165 milliárd forintot szán kutatásfejlesztésre és innovációra, ez 25 százalékkal haladja meg az idei összeget. A kutatási eredményességet emellett új pályázati, támogatási rendszerrel is ösztönzi - emelte ki a miniszter.
    Palkovics László elmondta: a ZalaZone Kutatási és Technológiai Központ "inkubációs központként működik", amely helyet ad a képzésnek, az egyetemek és a vállalatok együttműködésének. A kormány, a város és a helyi üzleti szféra közösen teremti meg a lehetőséget arra, hogy az ország az autonóm járművek közép-európai központjává váljon.
    Hozzátette, hogy a korszerű infrastruktúra tovább erősíti a kutatásfejlesztési kapacitások Magyarországra telepítését, a külföldi működőtőke beáramlása pedig bővíti a kis- és középvállalkozások lehetőségeit és lendületet ad a gazdasági növekedésnek.
    Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy a Smart Field fejlesztési projekt keretében 135 fős kutatási és technológiai központ valósult meg. Arról is beszámolt, hogy készül a kormányelőterjesztés, amely lehetővé teszi, hogy (Szeged után) a második Science Park Zalaegerszegen valósuljon meg.
    Vigh László a térség országgyűlési képviselője (Fidesz), miniszteri biztos rámutatott: a fejlesztések olyan fejlődési pályára állítják Zalaegerszeget és a térséget, amelyre eddig még nem volt példa.
    Molnár Gábor, a beruházó Z-One Park ügyvezetője azt emelte ki, hogy a kutatási központ a zalaegerszegi járműipari tesztpálya tudásbázisa lesz, amely hozzájárul a térség műszaki és technológiai fejlesztéseihez.
    Az avatási ünnepségen Péter Ágota, a Flex magyarországi alelnöke és Háry András, a Próbapálya Zala Kft. ügyvezetője a kutatásfejlesztési projektek kezdeményezéséről, a térség ipari és fejlesztési kapacitásának erősítéséről, valamint a helyi műszaki képzések segítéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó