Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-09-14 17:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    A Brit-szigetek fölött található annak az anticiklonnak a központja, amelynek hatására a kontinens legnagyobb részén napos, eseménytelen az időjárás. Ugyanakkor Spanyolország fölött továbbra is sekély ciklon örvénylik, emiatt az ország délkeleti tartományaiban továbbra is jelentős - 30-70 mm-es - csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Ugyancsak ciklon, igaz már markánsabb figyelhető meg Izlandtól délre, de ennek hatása borongós, esős idő formájában még csak az Ír-sziget északi részeire és Skóciára terjed ki. Szentpétervártól keletre is alacsonynyomású képződményt figyelhetünk meg, ennek szakadozóban lévő frontja egészen a Kárpát-medencéig ér, érdemi csapadékot azonban nem okoz. A maximum-hőmérséklet sem változott érdemben a pénteki naphoz képest; a Földközi-tenger mentén és a Kárpátoktól keletre általában 30 fok közelébe emelkedik délutánra a hőmérséklet, Európa északnyugati felén azonban csak 15, 20 fok közötti csúcshőmérséklet jellemző. Vasárnap estig az említett anticiklon peremén a Kárpát-medence fölé általában száraz levegő áramlik, érdemi változásra nem számíthatunk.


    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Szombaton délután gomolyfelhő-képződésre számíthatunk a többórás napsütés mellett. Érdemi csapadék nem lesz, de elvétve jelentéktelen futó zápor előfordulhat. Éjszakára a továbbra is felhősebb nyugati megyéket leszámítva csökken a felhőzet. Vasárnap nagyrészt derült időre számíthatunk, inkább csak kevés fátyol- és gomolyfelhő lehet az égen, vasárnap délelőttől már nyugaton is napos időre lehet számítani. Csapadék nem lesz. Szombaton délutánig az északi szelet még élénk, a keleti megyékben erős széllökések kísérik, majd estére mindenütt mérséklődik a légmozgás. Vasárnap a délnyugatira forduló szél már többnyire mérsékelt marad.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között várható. Ennél a szélvédett északi völgyekben néhány fokkal hidegebb, a felhősebb Nyugat-Dunántúlon néhány fokkal melegebb lesz.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 21 és 26 fok között alakul.