Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenhárom országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba az NVB

2019-09-14 08:47:00

Újabb, 13 országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A nemzetiségi választópolgárok még két hétig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe, ha részt kívánnak venni a nemzetiségi képviselők októberi választásán.

    Az NVB nyilvántartásba vette a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület országos listáját, a Krug Művészeti Egyesület listáját, a Magyar-Görög Tudományos és Kulturális Üzleti Tanács listáját, a "Rukisösz" Ruszin Kisebbségi Összefogás Egyesület listáját, a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete listáját, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete listáját, a Görög Ifjúsági Egyesület listáját, a Magyarországi Ruszinok (Rutének) Országos Szövetsége listáját, a "Lungo Drom" Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség listáját, a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezet listáját, a Kilikia Kulturális Egyesület listáját, a Fiatal Romák Országos Szövetsége listáját és a Méhkeréki Románok Egyesülete listáját.
    Az NVB a Nemzeti Roma Összefogás, a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete és a Jövő Alakítók Szövetsége Egyesület listáinak nyilvántartásba vételét visszautasította, mert a három lista nem felelt meg az országos listaállítás feltételeinek.
    Október 13-án a nemzetiségi választópolgárok egyszerre választják a települési, a megyei és fővárosi, valamint az országos önkormányzatokat. Az országos nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán az a nemzetiségi szervezet állíthatott listát, amely a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán legalább a választások tíz százalékában önállóan jelöltet állított, és amely a választópolgárok legalább két százalékának ajánlását összegyűjtötte. A keddi határidőig összesen 35 országos listát jelentettek be a nemzetiségi jelölőszervezetek, az NVB-nek négy napon belül kellett döntenie a listák nyilvántartásba vételéről. Az NVB-nek még kedden ki kellett sorsolnia a bejelentett listák szavazólapi sorrendjét nemzetiségenként.
    Azok a nemzetiségi választópolgárok, akik részt akarnak venni a választáson, még két hétig, szeptember 27-én 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe. Péntek reggelig 287 223-an vetették fel magukat a névjegyzékbe. A bolgár névjegyzékben 1304-en, a görögben 1920-an, a horvátban 10 836-an, a lengyelben 2464-en, a németben 52 983-an, az örményben 2532-en, a romában 189 943-an, a románban 5854-en, a ruszinban 3351-en, a szerbben 1937-en, a szlovákban 11 997-en, a szlovénben 829-en, az ukránban 1273-an szerepelnek.
    Öt évvel ezelőtt a nemzetiségi választáson 241 ezren szerepeltek a névjegyzékben.