Auguszta napja van. | 2024.03.29

Horváth Ildikó: Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően

2019-09-12 18:12:00

Az uniós országok és az Európai Bizottság, valamint a szakmai világszerveztek is elismerik, hogy Magyarország világviszonylatban is élen jár az átoltottságot illetően, és kiemelkedő a lakosság bizalma a magyar védőoltásrendszerben - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár Brüsszelben, az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön.

    Horváth Ildikó az Európai Bizottság és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által rendezett első Védőoltásügyi Világkonferencia szünetében elmondta, komoly elismerésnek örvend, hogy Magyarország élen jár a védőnői hálózat, és a házi-, valamint gyermekorvosi szolgálat által biztosított, anyákkal és családokkal ápolt kapcsolatrendszer kiváló működése terén is.
    A magyarok magas átoltottsági szintje biztosítja ugyanis azt, hogy egy betegség nem tud teljes erővel támadni, nem alakulnak ki járványok Magyarországon, mint az több környező ország esetében, a közeljövőben is elfordult - mondta.
    "Legfontosabb, hogy az anyák és a családok megértsék, miért fontos a gyermekeik élete és egészségük megőrzése érdekében védettséget biztosítani a védőoltások által" - hangsúlyozta.
    Az államtitkár az egészségügyet érintő, interneten terjedő álhírekkel összefüggésben elmondta, a megtévesztések és hazugságok rendkívüli károkat okoznak, fertőző betegségek világméretű terjedésének engedhetnek teret.
    Kijelentette, a vakcináció, a védőoltás ügye az emberiség sorskérdése. Felfedezése által ugyanis már nem halnak meg tömegesen betegségek, járványok miatt. Népek és nemzetek sorsa dől el azon, hogy a fertőző betegségekkel szemben mennyire tud egy ország egészségvédelmet, és védettséget biztosítani az embereknek - hangsúlyozta.
    Magyarország a hozzáférhető legmagasabb biztonságú, minőségű és hatékonyságú vakcinákat alkalmazza - tette hozzá Horváth Ildikó.
    Aláhúzta, e tekintetben Magyarország a "biztonság szigete" Európában. 100 éves ugyanis a kötelező immunizációs program, amelyben közel száz százalék az ingyenesen átoltottak aránya. Ebben szintén világvezető Magyarország. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) is elismerte Magyarország jó gyakorlatát e tekintetben - tette hozzá Horváth Ildikó.