Emma napja van. | 2024.04.19

Kósa: a Fidesz-KDNP által támogatott jelöltek az építkezésben érdekeltek

2019-09-12 17:49:00

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokon induló jelöltjei az építkezésben, a városok, falvak, megyék fejlesztésében, szépítésében érdekeltek, míg az ellenzék a háborúskodás és a rombolás oldalán áll - mondta Kósa Lajos csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.

    A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a pártszövetség színeiben, illetve annak támogatásával Baranya megyében induló polgármesterjelölteknek tartott fórumot megelőzően újságírók előtt kijelentette: az emberek érdekében kötött erős szövetség célja, hogy az önkormányzati kínálat életminőségben, szolgáltatásban érje utol az európai uniós önkormányzati szint átlagát 2030-ig.
    Ezzel szemben az ellenzék üzenete mindössze annyi: "szavazzatok ránk, s megdöntjük Orbán Viktor rendszerét" - fogalmazott. Ez azt jelenti szerinte, hogy az ellenzék csak a háborúskodásban és a rombolásban érdekelt, nem pedig abban, hogy megtalálja az alkalmas embereket - mondta.
    Ismertette, hogy az országosan 828 Fidesz-KDNP-s jelölt van a polgármesteri posztokra, emellett 387 aspiráns élvezi a kormánypártok támogatását az októberi választásokon. Kósa szerint teljesült a pártszövetség korábbi célja, hogy az emberek négyötöde szavazhasson jelöltjeikre, mert 8 millióan élnek a kormánypártok által támogatott jelölteket kínáló településeken - mondta a kampányfőnök. Csak a Fidesz-KDNP volt képes országos lefedettséget elérni a választásokon azzal, hogy minden megyében állítottak listát - tette hozzá.
    Azt mondta, hogy kudarcot vallottak ugyanakkor azok az ellenzéki elképzelések, amelyek szerint minden helyen egy jelöltet állítottak volna szembe a kormánypártok jelöltjeivel. Tehát "az ellenzéki együttműködés összeomlott" - fogalmazott. Kiemelte: Budapesten csupán hat kerület lesz ilyen, a 23 megyei jogú város közül pedig összesen kettő, a megyei közgyűlési listáknál pedig kizárólag Komárom-Esztergom megyében sikerült az ellenzéki egységet létrehozni. Kósa Lajos szerint sok esetben azok az ellenzéki jelöltek is alkalmatlanok városok, települések irányítására, akik mögött több párt áll.
    Pécset érintően elgondolkodtatónak ítélte, hogy a városban "ez az egész nagy ellenzéki összefogás egy olyan polgármesterjelöltet nevezett meg, akit maga az ellenzék sem tudott elfogadni". Szerinte teljes joggal, hiszen "csak egy erdőégetőt találtak" - utalt Péterffy Attila polgármesterjelöltre, akinek vezetése alatt a Pécsi Hőerőműben mecseki rönkfák elégetésével termeltek energiát, s akivel szemben az LMP is indít saját jelöltet.
    Őri László, a Fidesz-KDNP Baranya megyei listavezetője arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a pártszövetség néhány nap alatt a szükséges támogató aláírások többszörösét gyűjtötte össze, elsőként adta le ajánlásait. Azt mondta: támogatottságuk annak is köszönhető, hogy a megye fejlődő pályán van. Beszámolt arról, hogy az elmúlt évek során 36 milliárd forintos fejlesztési forrás segítségével 170 program indulhatott el, így óvodák, piacterek, orvosi rendelők, közösségi terek újultak meg. Ezt a közös munkát kell folytatni, mondta, hogy a megye gazdasága tovább élénküljön, megújulhassanak a közutak, s Baranya a Magyar Falu program éllovasai között lehessen.
    Vári Attila, a pártszövetség és az Összefogás Pécsért Egyesület közös pécsi polgármesterjelöltje arról szólt, hogy amennyiben erős felhatalmazást kapnak az emberektől "szövetségben folytatják az egész térség gazdaságfejlesztését". Úgy vélekedett, Pécs régióvezetői státuszát a kistelepülésekkel, kisvárosokkal együttműködve lehet megerősíteni, "így lehet megnyerni a 21. századot" - fogalmazott.