Donát napja van. | 2020.02.17 | MNB középárfolyam:

Kiszelly: nem valószínű, hogy az osztrák néppárt a zöldekkel köt koalíciót

2019-09-12 10:32:39

Egyre kevésbé valószínű, hogy a szeptember végi előválasztásokhoz közeledve a néppárt a zöldekkel köt koalíciót Ausztriában - mondta Kiszelly Zoltán politológus csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: sokan reménykedtek a néppárt és a zöldek összefogásában, de támogatottságuk nem elegendő a kormánytöbbséghez. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) támogatottsága a májusi-júniusi 40 százalékos csúcsról 34 százalékra csökkent, a zöld párt támogatottsága pedig beragadt 10 százaléknál - magyarázta.
    A két párt többek között a migráció kérdésében sem ért egyet, ez az ausztriai köztévén kedden zajlott elnökjelölti vitán is világossá vált - közölte. Míg a néppárt listavezetője, Sebastian Kurz szerint nem szabadna több embert beengedni az országba, addig a zöld párt elnöke, Ingrid Felipe próbálta bagatellizálni a migráció kérdését.
    Megjegyezte: a vitán Sebastian Kurz egyetértett a migráció kérdésében Norbert Hoferrel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével.
    A néppárt és a húszszázalékos támogatottságú szabadságpárt együtt "kényelmes kormánytöbbséget" eredményezne - hívta fel a figyelmet Kiszelly Zoltán.