Gedeon napja van. | 2024.03.28

Rákóczi Szövetség: az iskolaválasztás meghatározza a határon túli magyar gyerekek sorsát

2019-09-12 10:30:00

Az iskolaválasztás mérföldkő a határon túli magyar gyerekek életében, mert meghatározza a sorsukat, hogy felnőttként magyar identitásúak lesznek-e - közölte a Rákóczi Szövetség elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Csáky Csongor azt mondta, a magyar iskola a siker és a határon túli magyar közösségek fennmaradásának kulcsa, a szövetség ezért küldetésének tartja, hogy a gyerekek születésétől kezdve az iskolaválasztásig segítse a magyar iskolák választását.
    Ennek érdekében például karácsonyra mesekönyvet küldtek a családoknak, tavasszal a magyar iskolába történő beiratkozásnál iskolatáskát ajándékoztak a gyerekeknek, és ösztöndíjjal támogatják őket - részletezte, hozzátéve, szerinte ezek azért hatásosak, mert a segítség, még ha jelképes is, kézzelfoghatóvá teszi a magyar összetartozást.
    Csáky Csongor beszélt arról is, Kárpátalján idén kétezren, a tavalyi évhez képest százzal többen kezdték meg tanulmányaikat magyar iskolákban. A növekedés oka, hogy sok ukrán és ruszin hátterű család is a magyar oktatást választja - mondta.