Auguszta napja van. | 2024.03.29

Súlyos károkat okozott a vihar Szegeden

2019-09-09 19:30:00

Több mint ötszáz helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait Csongrád megyében a hétfő délutáni vihar miatt, a legsúlyosabb károk Szeged belvárosában keletkeztek - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.

    Molnár Krisztina elmondta, megyeszerte kidőlt fák, leszakadt faágak okoztak károkat, épületek megbontott tetejéről sodort le bádoglemezeket a szél. A megye több pontján áramszünet van.
    Személyi sérülésről egy bejelentés érkezett, Szegeden a Széchenyi téren egy padon ülő emberre szakadt rá egy platánfa, a hivatásos tűzoltók láncfűrésszel szabadították ki - tudatta a főhadnagy,
    A károk elhárítása több napig eltarthat - közölte a szóvivő.
    A szegedi önkormányzat közleménye szerint váratlanul és soha nem látott erővel csapott le a városra hétfőn délután a vihar, amely súlyos károkat és baleseteket okozott. Botka László (MSZP) polgármester a minél gyorsabb és eredményesebb mentési munkálatok érdekében egyeztetett a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a mentők és a rendőrség vezetőivel. Saját hatáskörben arra utasította a város tulajdonában álló szolgáltató cégeket, hogy vegyenek részt a segítségnyújtásban és a kárelhárításban. A közterületek, a közintézmények és a tömegközlekedés helyreállítására a polgármester azonnal 200 millió forintot csoportosított át.
    A rendkívül erős szél fákat döntött ki, faágat tört le városszerte, így a Széchenyi téren és az Újszegedi Ligetben. A Széchenyi teret a rendőrség lezárta, ott a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak. A vihar okozta áramkimaradások és fakidőlések fennakadásokat okoznak a közösségi közlekedésben is - tapasztalta az MTI tudósítója.