Auguszta napja van. | 2024.03.29

Potápi: a kormány számára fontosak a diaszpórában élő magyarok

2019-09-08 07:59:00

A kormány feladata, hogy a diaszpórában élő mintegy 2,5 millió magyart is a nemzethez kösse - mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton az MTI-nek, miután előadást tartott a Svédországi Magyarok Országos Szövetségének (SMOSZ) őszi közgyűlésén, és átadta a Hallebergai Ifjúsági Központ új előadótermét.

    Az államtitkár telefonon elmondta, előadásában bemutatta hazánk diaszpórapolitikáját, és külön megköszönte a szervezet tagjainak - az elvégzett munka mellett -, hogy az elmúlt években mindig kiálltak a magyar kormány és Magyarország mellett.
    Kiemelte: Svédországban 35-40 ezer magyar él, és az őket segítő szervezetek mostanra tulajdonnal is rendelkeznek, így a következő generációk is lehetőséget kapnak a magyar kultúra megismerésére és ápolására.
    Ezért fontos a Hallebergai Ifjúsági Központ új előadóterme - egy 160 négyzetméteres alapterületű épület -, amelynek megépítését és a teljes központ bővítését, felújítását a nemzetpolitikáért felelős államtitkárság összesen 145 millió forinttal támogatta. Ebből a konferenciateremre 55 millió forintot biztosítottak.
    Kitért arra is, hogy az őszi kétnapos közgyűlésen jelen voltak azok az ösztöndíjasok, akik a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében utazhattak Svédországba. A hét ösztöndíjas főbb feladatai közé tartozik a kulturális rendezvények szervezése, illetve gyermek- és ifjúsági foglalkozások megtartása, de egy evangélikus egyházi ösztöndíjas is szolgál a térségben.