Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hét őszi kiállítással jelentkezik a Ferenczy Múzeumi Centrum

2019-09-05 16:55:00

 A 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál lezárása után hét őszi kiállítással jelentkezik Szentendrén, illetve külföldön a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC).

    Szeptember 1-jén ért véget Szentendrén az FMC által szervezett Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál, melynek azonban néhány kiállítása még látogatható - mondta az intézmény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gábor igazgató.
    Mint közölte, az idén Álom címmel meghirdetett Art Capital látogatócsúcsot döntött 110 ezres közönségével, amelyet 18 kiállítás és 107 kísérőprogram várt.
    Gulyás Gábor a gazdag programból Dmitrij Kavarga orosz képzőművész tárlatát emelte ki: a klímaváltozáshoz kapcsolódó "apokaliptikus víziót" szeptember 15-ig még megtekinthetik az érdeklődők. A kísérőprogramok közül az igazgató Az ember tragédiája táncszínházi feldolgozására hívta fel a figyelmet; a nyolcórás előadás utoljára vasárnap lesz látható Szentendrén.
    Gulyás Gábor bejelentette: a 2020-as Art Capitalt Bábel címmel rendezik meg.
    Az őszi programról szólva elmondta, hogy szeptember 12-én a Római Magyar Akadémián mutat be kiállítást az FMC a Kádár-kor tiltott-tűrt-támogatott képzőművészetéről, majd szeptember 19-én Sepsiszentgyörgyön is bemutatkozik. Ugyanezen a napon a Szentendrei Képtárban A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás, amely az 1959-es, műcsarnokbeli francia könyvkiállítás történetét idézi fel.
    Október elejétől a Művészetmalomban a tolcsvai művésztelepet mutatja be reprezentatív kiállítás, majd az épület másik szárnyában a tavalyi Velencei Építészeti Biennálé izraeli pavilonjának anyagát ismerhetik meg a látogatók az In Statu Quo (Tárgyalási struktúrák) című tárlaton.
    Október 13-tól a Szentendrei Szabadtéri Tárlat Rómában is bemutatkozik a Campo de' Fiori körüli utcákban, Másokról nem mondok semmit címmel pedig a Tanácsköztársaság során mártírhalált halt Kucsera Ferenc káplánra emlékezik kiállítás a szentendrei Ámos Imre-Anna Margit Múzeumban október végétől - mondta Gulyás Gábor.
    Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere elmondta, hogy a város idén jubileumi Kucsera-emlékévet tart. A mártír káplánt a szentendreiek száz éve szentként tisztelik, a kultusz ápolásában pedig az önkormányzat is részt vesz számos programmal, illetve a Kucsera-díj megállapításával - tette hozzá.
    Ősszel a vatikáni magyar kápolnában emlékmisét tartanak Kucsera Ferenc emlékére, az erre érkező szentendrei delegációt Ferenc pápa is fogadja majd - mondta el Gyürk Dorottya.