Auguszta napja van. | 2024.03.29

Akkor lehet települési nemzetiségi választást tartani, ha van elég jelölt

2019-09-04 15:16:00

Hiába tűzött ki a Nemzeti Választási Bizottság 2715 települési és 64 területi nemzetiségi választást, ha nem lesz elegendő számú jelölt, a voksolást nem mindenhol tartják meg október 13-án. 

    A nemzetiségi választásokat a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával egy napra, október 13-ára tűzte ki az NVB július 30-án. 
    Az NVB 1745 településen tűzte ki a 2715 választást, több olyan is van ugyanis, ahol több nemzetiség is választhat képviselőket. 
    Az NVB a választást kitűző határozatában megállapította, hogy az egyes településeken az egyes nemzetiségek hány tagú nemzetiségi képviselő-testületet választhatnak. Ahol a választás kitűzésekor száznál kevesebben szerepeltek a névjegyzékben, ott három, ahol legalább százan, ott öttagú testületet választhatnak a nemzetiségi választópolgárok. 
    A választás kitűzése ellenére a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választását csak akkor lehet megtartani, ha legalább annyi jelölt van, mint a megválasztható képviselők száma. 
    Ez tehát azt jelenti, hogy ha nem lesz minden választás esetében három, illetve öt jelölt, úgy - bár az NVB kiírta - a voksolást az adott helyeken nem lehet majd megtartani. Öt évvel ezelőtt 569 települési és három területi nemzetiségi választás maradt el elegendő jelölt hiányában.