Andrea napja van. | 2024.04.18

Segítséget kér a hongkongi tüntetések egyik vezetője a kínai útra készülő német kancellártól

2019-09-04 14:15:00

Segítséget kér a hongkongi tüntetések egyik legismertebb vezetője Angela Merkel német kancellártól, aki csütörtökön háromnapos hivatalos látogatást kezd Kínában.

    Az egykori NDK-ból származó német kormányfőnek személyes tapasztalatai vannak "a diktatórikus kormányzás szörnyűségeiről", és a hongkongi tüntetők is "diktatórikus hatalommal állnak szemben, amely nem engedi érvényesülni az alapvető szabadságjogokat, és egyre erőszakosabban lép fel" - idézett a Bild című lap a szerdai számában Joshua Wong, az egyik legismertebb hongkongi demokráciapárti aktivista Angela Merkelnek írt leveléből.
     Joshua Wong hangsúlyozta: a tüntetőkkel szembeni egyre keményebb hatósági fellépés olyan vérengzésbe torkollhat Hongkongban, amilyen a kínai fővárosban, Pekingben történt a Tienanmen téren 1989-ben.
    Az aktivista a többi között hozzátette: "azt kívánjuk, hogy azzal a bátorsággal és határozottsággal lépjen fel a jogtipró autoriter rezsimekkel szemben, amelyből Németország és Európa erőt merített a hidegháború vége előtt".
    Joshua Wong megismételte a hongkongi tüntetők legfőbb követeléseit, a kiadatási törvény tervezetének visszavonását és az általános választójog bevezetését.
    A 22 éves aktivista 2014-ben vált ismertté, az úgynevezett esernyős forradalom egyik vezetőjeként. Akkor a mozgalmuk jelképeként sárga esernyőt tartó demokráciapárti tüntetők 79 napra megbénították a kikötőváros központi részeit. Ezzel tiltakoztak az ellen, hogy szerintük Peking fokozatosan egyre szigorúbb ellenőrzés alá veszi az "egy ország, két rendszer" elve alapján egyfajta autonómiát élvező, különleges közigazgatási státussal bíró várost, ahol minél inkább igyekszik növelni a befolyását.
    A kiadatási törvény tervezete ellen az idén júniusban kezdődött tüntetéssorozat a Kínához 1997-ben visszakerült volt brit gyarmaton. A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet lehetővé tenné, hogy Hongkong olyan feleknek - köztük Kínának és Tajvannak - adhasson ki gyanúsítottakat, akikkel eddig nem volt kiadatási egyezménye.
    Angela Merkel Pekingben kezdi meg hivatalos látogatását. Felkeresi a Kína középső részén fekvő Vuhant is, ahol előadást tart a Huacsung természettudományi és műszaki egyetemen, és részt vesz egy hallgatóknak szervezett beszélgetésen.