Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-08-28 16:44:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Kontinensünk északnyugati, valamint északkeleti területe fölött egy-egy ciklon örvénylik. Hatásukra arrafelé többnyire erősen felhős az ég, a Brit-szigetek és Franciaország északnyugati részén több helyen esik az eső, záporeső. Szintén felhős, helyenként csapadékos az idő az Ural előterében.
    A Földközi-tenger középső medencéjében, illetve Észak-Olaszország térségében egy magassági hidegteknő miatt erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés, elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Ugyanakkor Európa többi vidékén anticiklon határozza meg az időjárást, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti tájain 9, 18, másutt általában 25, 33 fok között változik. A legmelegebb a Balkán-félszigeten van, ahol a délutáni órákra helyenként 35, 38 fokig melegszik fel a levegő. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárásában lényeges változás nem várható, folytatódik a meleg, nyári idő.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------

    Éjszaka gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Csütörtökön a kevés fátyol-, illetve gomolyfelhő mellett túlnyomóan napos idő várható, főként északkeleten, valamint északnyugaton, késő délután, este a nyugati határvidéken helyenként zápor, zivatar előfordulhat. Napközben néhol megélénkül a délkeleti szél, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 21 fok között valószínű.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 29 és 35 fok között alakul.