Gedeon napja van. | 2024.03.28

Testnevelési Egyetem: könyv a győzelem tudományáról 

2019-08-27 14:20:00

Stratégia és taktika címmel tanulmánykötetet jelentetett meg a Testnevelési Egyetem; a könyv a győzelem és a siker tudományát vizsgálja a sportban.

    A keddi könyvbemutatón Mocsai Lajos, a TE rektora elmondta, hogy a Stratégia és taktika című kiadvány egy trilógia első kötete, amelynek második része a védekezésről és a támadásról, a harmadik pedig a különböző sportágak legfontosabb, győzelmet, illetve sikert hozó algoritmusairól szól majd.     Hozzátette: az alapmű lényege, hogy a terminológiai megfogalmazástól, a megfigyelési szempontrendszertől kezdve egészen a végeredményig tartalmazza az alkalmazott és hasznosítandó stratégiai megfontolásokat.  
    "Nemcsak módszertant tartalmaz a könyv, hanem a sportszakemberek egy szemléletet kapnak belőle arról, miként kell a saját területükön a stratégiai és taktikai gondolkodást megalkotni" - fogalmazott Mocsai Lajos, aki kiemelte: a pszichés teher alatti döntésképes tudás, valamint stratégiai gondolkodás téthelyzetben rendkívül fontos, és meghatározza az eredményességet.
    A rektor szerint a könyv ahhoz nyújt segítséget, hogy a teljesítőképes tudást hogyan lehet a taktikai tartalmak végrehajtásával tétkörülmények között kimagasló szinten realizálni és alkalmazni.
    Sterbenz Tamás szerkesztő, egyetemi docens, általános rektorhelyettes ismertette, hogy a Stratégia és taktika című könyv formailag egy hat tanulmányból álló kötet, amelyet a szakedzők oktatásában is messzemenően használni fognak. Mint elmondta, az elméleti hátteret egy csapatsport (kosárlabda), egy szellemi sport (sakk) és egy küzdősport (vívás) szemszögéből világították meg.
    "A különböző fejezetek megírásához olyan szakembereket kerestünk, akik a gyakorlatban már bizonyítottak, de tudományos vénájuk is van" - jelentette ki Sterbenz Tamás. 
    Az egyes fejezetek szerzői: Rátgéber László egyetemi adjunktus, kosárlabda mesteredző, Apró Annamária doktorandusz; Mérő László egyetemi tanár; Kállai Gábor mesteroktató, sakknagymester; Nemcsik Zsolt világbajnok kardvívó, egyetemi oktató; valamint Kovács Katalin egyetemi docens, míg az előszót Magas István, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, egyetemi tanár, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes vízilabdázó írta.
    Amint elhangzott, a kiadvány az Emberi Erőforrások Minisztériumának, valamint a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla Programjának támogatásával jelenhetett meg.