Emma napja van. | 2024.04.19

Továbbra sincs megállapodás az Öt Csillag Mozgalom és a baloldal között a közös kormányalakításról

2019-08-27 11:50:00

Az éjszakába nyúló egyeztetés sem tett még pontot az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a balközép Demokrata Párt (PD) közti kormányalakítási tárgyalások végére. Az államfő viszont kedd délutántól újraindítja az utolsó konzultációs kört a parlamenti pártokkal.

    Az M5S és a PD vezetői mintegy négy órán át egyeztettek az éjszaka a római kormánypalotában. A találkozón az M5S-t Luigi Di Maio, a párt vezetője képviselte, jelen volt Giuseppe Conte, a kedden lemondott miniszterelnök, a PD-delegációt pedig a főtitkár, Nicola Zingaretti és helyettese, Andrea Orlando alkotta. 
    A tárgyalás kedd délelőtt folytatódik, és korábbi bejelentés szerint a PD estére hívta össze a kormányalakításról döntő vezetőségi ülését.
    Az M5S-hez közeli, Il Fatto Quotidiano című napilap szerint a két párt már megállapodott: a PD engedett az M5S követelésének, hogy ismét Giuseppe Conte legyen a kormányfő. A balközép La Repubblica úgy vélte, hogy az M5S-PD kormány még meg sem alakult, de a két párt máris hevesen vitázik; az M5S a miniszterelnöki és a miniszterelnök-helyettesi posztot is magának követeli, valamint a nagyobb súlyú tárcákat, köztük a belügyminisztériumot, amelyet - a Liga vezetője, Matteo Salvini után - Luigi Di Maio akarja átvenni. Más források szerint a belügyminisztérium élére ismét a PD politikusa, Marco Minniti, a tárca volt vezetője kerülhet vissza, aki 2017 nyarán magatartási kódexet vezetett be a földközi-tengeri civilhajók számára. 
    Sajtóértesülések szerint az M5S azt szorgalmazza, hogy a PD bólintson rá egy második Conte-kormányra, és a közös programot majd később kidolgozzák. "A PD döntsön Contéról, az M5S türelme nem végtelen" - idézi a sajtó Luigi Di Maiót. 
    A PD viszont mindenekelőtt közös kormányprogramban akar megállapodni, azon belül főleg az ősszel esedékes költségvetési időszak döntéseiről. "Még nincs megállapodás, ami a költségvetést illeti" - állították PD-források. 
    A miniszteri bársonyszékek szétosztásában sincsen egyetértés: az M5S az eddig a Ligával alkotott kormány mintájára Giuseppe Conte mellett két miniszterelnök-helyettest akar látni, a PD azonban változtatást sürget a kormány kialakításában éppúgy, mint az eddigi politikai-pénzügyi programban. 
    A jobbközép Libero című lap szerint az M5S-PD közti játszma győztesének a PD "háttérszárnyát" vezető Matteo Renzi volt PD-főtitkár és 2016-ban megbukott volt miniszterelnök számít. Matteo Renzi szorgalmazta ugyanis a PD és az M5S közti kormányalakítást két nagy vetélytársa, Matteo Salvini és Nicola Zingaretti megállítására: az új kormánnyal Renzi elkerüli, hogy meg kelljen méretnie magát a választásokon Matteo Salvinivel, Zingarettit pedig Renzi számításai szerint csak gyengítheti a közös kormányzás az M5S-szel.
    Sergio Mattarella államfő kedd délután indítja újra az újabb konzultációt a parlamenti pártokkal: elsőként telefonon Giorgio Napolitano volt államfővel beszél, majd egymás után a felsőház és az alsóház elnökét, valamint a legkisebb frakciók delegációt fogadja. Szerda délután következik a PD, a Liga és végül az M5S delegációja. Ha a kormányalakítás megvalósul, az új kormányfő és csapata már csütörtökön leteheti esküjét, pénteken pedig bizalmat kérhet a római parlamentben.