Tivadar napja van. | 2024.04.20

A bajor belügyminiszter ismét meghosszabbítaná a határellenőrzést

2019-08-26 19:49:00

További hat hónapra meg kell hosszabbítani a migrációs válság miatt 2015-ben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést Németország Ausztriával közös határszakaszán - közölte a bajor tartományi belügyminiszter hétfőn.

    Joachim Herrmann a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság jelentése szerint egy ausztriai tanácskozáson hangsúlyozta, hogy a november 11-én kifutó intézkedést ismét meg kell újítani, mert továbbra sem megfelelő a külső határok védelme.
    A miniszter rámutatott, hogy a francia-olasz és az osztrák-szlovén határon is van ellenőrzés. 
    Ugyanakkor kiemelte, hogy az érintett németországi határszakaszon - Bajorország tartomány és Ausztria határán - rugalmas ellenőrzési módszereket alkalmaznak, aminek révén kevesebb a dugó és a torlódás az átkelőkön.
    Németországot a bajor-osztrák határon éri el a balkáni migrációs útvonal és az Olaszország felől érkező menedékkérők többsége. Az övezeten belüli szabad mozgásra és az övezet külső határának ellenőrzésére épülő schengeni rendszer szabályai szerint alapesetben szabadon átjárható határszakaszon 2015 szeptemberében állították vissza ideiglenesen az ellenőrzést a nemzetközi menekültválság miatt.
    A szövetségi kormány a menedékkérők számának csökkentésére törekszik, programjában rögzítette, hogy a menekültügyi rendszer keretében érkezők száma nem haladhatja meg a 220 ezret. A Die Welt című lap a szövetségi belügyminisztériumtól kapott adatok alapján azt írta, hogy várhatóan idén is sikerül teljesíteni a célt.
    A tárca kimutatása szerint az első fél évben mintegy 73 ezren nyújtottak be első alkalommal menedékjogi kérelmet, 14 ezren pedig családegyesítés révén kerültek Németországba. További 1400 ember a legálisan befogadott, úgynevezett menekültkontingensekben - menekültek előre meghatározott létszámú csoportjaiban - érkezett. Ugyanezen idő alatt nagyjából 13 ezer embert toloncoltak ki az országból, 6800 menedékkérő pedig önként távozott. 
    Így a menekültügyi rendszer keretében érkezettek száma - a belépők és a távozók számának különbsége alapján - 69 ezer körül volt az év közepén, ami azt jelzi, hogy lehetséges a legfeljebb 180-220 ezer közötti sávban tartani az érkezők számát.
    Ugyanakkor az adatok azt is mutatják, hogy továbbra is kiemelkedően sok ember érkezik Németországba a menekültügyi rendszer keretében - tette hozzá a Die Welt, rámutatva, hogy az év első hat hónapjában benyújtott menedékjogi kérelmek száma 1953 óta csak az 1990-1993-as és a 2014-2018 közötti időszakban volt magasabb, mint idén.