Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdélyi turnén vesz részt a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

2019-08-21 17:10:00

Öt állomásos erdélyi turnét kezd szerdán a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja címmel.

    Az MTI-hez elküldött tájékoztató szerint a turnén a Táncrapszódia és a Kalotaszeg című előadásaikat láthatja az erdélyi közönség. 
    Szerdán Szatmárnémetiben, csütörtökön és pénteken Margittán, vasárnap Brassóban, míg hétfőn Marosvásárhelyen lép fel a hivatásos néptáncegyüttes. Marosvásárhelyen a nagy érdeklődésre való tekintettel ráadás előadást is tartanak. 
    A nemzeti táncegyüttes sokszínű repertoárja a történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjed.
    A tájékoztató idézi Zsuráfszky Zoltánt, az együttes művészeti vezetőjét, aki elmondta: Táncrapszódia és a Kalotaszeg előadásaikkal az est során a magyar nyelvterület legszebb táncait mutatják be, különösen nagy hangsúlyt fektetve az eredeti és stílusos előadásmódra. A Kárpát-medence táncait felvonultató előadásaikkal novemberben is útra kelnek, hogy részt vegyenek egy néptánctalálkozón Székelyudvarhelyen, de ellátogatnak Sepsiszentgyörgyre és Kolozsvárra, hogy ízelítőt adjanak a magyar néphagyományokból, és tisztelegjenek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt - tette hozzá a művészeti vezető.