Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szakértő: a legtöbb kutya ijedtséggel és félelemmel éli meg a tűzijátékot

2019-08-20 14:19:00

A legtöbb házi kedvencként tartott kutya ijedtséggel és félelemmel éli meg a tűzijátékot - mondta az országos állatvédelmi főfelügyelő az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

    Pallós László kiemelte: az állatok nincsenek hozzászokva a hirtelen jövő hang- és fényhatáshoz. Ijedtségükben megpróbálnak kitörni a helyükről, elszökni, menedéket találni valahol, és ilyenkor sok baleset is érheti az állatokat.
    Hozzátette: a macskák és más házi kedvencek is megijedhetnek a hirtelen dörrenésekre. Az állatvédelmi főfelügyelő ezért azt javasolta a gazdáknak, hogy ha tehetik, maradjanak kedvencük közelében, legyenek vele együtt, vigyék be őket a lakásba és próbálják folyamatosan nyugtatni.
    Pallós László szerint a szilveszteri időszaknál, amikor egész éjszaka hanghatások érik az állatokat, sokkal jobban kiszámíthatók a nemzeti ünnep tűzijátékai, mert azoknak várható, rövid idejük van, amivel lehet tervezni. 
    Ha mégis elszöknek az állatok, a plakátolás mellett az egyre népszerűbb közösségi felületeken, a környékbeli állatorvosoknál, az ebrendészeti telepeken és a menhelyeken is érdemes érdeklődni - mondta. Hozzátette: a kutyákba ültetett mikrochipeket is több helyen le lehet már olvasni.
    A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy az elszökött, riadt állatok ijedtségükben vadabbak is lehetnek, ezért óvatosan kell megközelíteni őket, de általában örömmel veszik az emberi segítséget.