Emma napja van. | 2024.04.19

Rashida Tlaib és Ilhan Omar a kongresszust sürgeti cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében

2019-08-20 08:37:04

Rashida Tlaib michigani és Ilhan Omar minnesotai demokrata párti képviselőnők az amerikai kongresszust sürgették cselekvésre az izraeli beutazási korlátozás ügyében hétfőn tartott minnesotai sajtókonferenciájukon.

    A két politikustól Izrael a múlt héten tagadta meg a beutazást, igaz, később Tlaibnak megadta a vízumot, de a palesztin gyökerű képviselőnő "a megalázó feltételekre" hivatkozva visszautasította azt.
    A hétfői sajtókonferencián Rashida Tlaib - akinek nagymamája ma is a megszállt Ciszjordániában él - könnyekkel küszködve idézte fel gyermekkori tapasztalatait, amikor Jeruzsálemben tett látogatást.
    "Amikor kislányként Palesztinába utaztam a szüleimmel, hogy meglátogassam a nagyszüleimet és a családtagjaimat, néztem, ahogyan édesanyámnak keresztül kellett haladnia a megalázó ellenőrzőpontokon, még akkor is, ha az Egyesült Államok állampolgára és büszke amerikai volt" - fogalmazott.
    Majd felidézte Ciszjordániában élő nagymamájával nemrégiben folytatott telefonbeszélgetését, amikor a mostani tervezett látogatást vitatták meg.
    "Azt mondta, hogy én vagyok az ő valóra vált álma. Én vagyok az ő szabad madara, hát miért is kellene fogolyként és meghunyászkodva visszajönnöm?" - csuklott el Rashida Tlaib hangja.
    A két képviselőnő a kongresszust sürgette lépésekre. Ilhan Omar úgy fogalmazott: "Nekünk itt, az Egyesült Államokban konstruktív szerepet kell játszanunk. Évente több mint 3 milliárd dollárt adunk Izraelnek. Ezzel jelezzük, hogy fontos szövetségesünk a térségben és az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten. De e szövetségi viszonnyal nem fér össze a vízum megtagadása annak rendje és módja szerint megválasztott kongresszusi képviselőktől."
    A minnesotai képviselőnő hangsúlyozta, az amerikai törvényhozók "felelősséggel tartoznak kormányunk külpolitikájának ellenőrzéséért és azért, hogy mi történik azokkal a dollármilliókkal, amelyeket segélyként küldünk". Omar hozzáfűzte: az izraeli döntés szerinte nem más, mint amerikai választott tisztségviselők tényfeltáró munkájának megakadályozása.
    A sajtóértekezlet után a Fehér Ház szóvivője, Hogan Gidley hangsúlyozta: Izraelnek joga van ahhoz, hogy megakadályozza azoknak a beutazását, akik el akarják pusztítani az országot, és - mint fogalmazott - "a demokraták értelmetlen kongresszusi vizsgálatai itt, Amerikában nem változtathatnak azokon a törvényeken, amelyeket Izrael a saját védelmében hozott". Gidley utalt arra is, hogy mindkét képviselőnőnek "jól dokumentálható" antiszemita megjegyzései, közösségi oldalakon publikált antiszemita bejegyzései és antiszemita kapcsolatrendszerei vannak.
    A McClatchy című portál hétvégi jelentései szerint a kongresszus vezető demokrata párti politikusai azt fontolgatják, hogy jogi lépéseket tesznek Ron Dermer, Izrael washingtoni és David Friedman, az Egyesült Államok izraeli nagykövete ellen a vízumok megtagadása miatt. E lépések egyike lehet egy olyan közlemény megszavazása, amely kifejezi a képviselők Ron Dermer iránti bizalmatlanságát, valamint egy felhívás a David Friedman elleni külügyi főigazgatói vizsgálat megindítására.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó