Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több mint hétezer illegális határátkelést akadályoztak meg a boszniai hatóságok az idén

2019-08-19 15:56:52

Az idei esztendőben már több mint hétezer migránst akadályoztak meg a boszniai hatóságok abban, hogy illegálisan belépjen az országba - közölte Zoran Galic, a boszniai határőrség parancsnoka a Nezavisne Novine című napilappal.

    Az újság internetes oldalának beszámolója szerint a 7650 megakadályozott határátlépésre több ezer sikeres illegális határátlépés jut, mert a határőrségnek nincs elég embere arra, hogy hatékonyan védje meg az országot. A legfrissebb jelentések szerint mintegy kilencezer illegális migráns lépett be Boszniába az év eleje óta.
    Az illetékes szerint legalább további ezer emberre lenne szükség ahhoz, hogy a határőrség sikeresen meg tudja védeni a mintegy hatszáz kilométeres határát Szerbia és Montenegró felé, emellett pedig a hatóságoknak műszaki és anyagi segítségre is szükségük van. 
    Zoran Galic tájékoztatása szerint a legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Irakból, Szíriából és Afganisztánból érkezett Szerbián vagy Montenegrón át. A migránsok Horvátország felé igyekeznek elhagyni az országot. A határőrség vezetője szerint az utóbbi időszakban nem jelentettek semmilyen incidenst a határzónában, noha a közelmúltban 18 sebesült migránst találtak a határon, akiket állításuk szerint a horvát határőrség erőszakkal kényszerített vissza Bosznia-Hercegovinába, ezt az állítást azonban nem sikerült megerősíteni.
    A 2015-ös migránsválság idején a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók elkerülték Bosznia-Hercegovinát, az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt a hegyi útvonalat választó migránsok száma. Ennek egyik oka, hogy Magyarország műszaki határzárral védi határait, és egyre több ország szigorított a határvédelmén, így a migránsoknak újabb útvonalakat kell keresniük egyre barátságtalanabb természeti adottságok között.