Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-08-16 16:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Európa nagy részének időjárását ciklonok teszik változatossá. A Brit-szigetek térségét nyugat felől elérte egy alacsonynyomású légköri képződmény, amelynek felhőzetéből gyenge eső előfordul. Kissé keletebbre, pontosabban Norvégia délnyugati partvidékétől Dánián keresztül egészen Ausztriáig egy hosszan elnyúló okklúziós front helyezkedik el. A front mentén bár zápor, zivatar elszórtan előfordul, de jelentősebb hőmérséklet-változás nem figyelhető meg annak két oldalán. Az ennél markánsabb változást hozó hullámzó front már Kelet-Európa felett húzódik. Arrafelé több helyen alakul ki zápor, zivatar, a front mögött pedig jelentősen, néhol 10 fokkal is lehűlt a levegő. Az előbb említett két front között egy köztes anticiklon található, emiatt ott kevesebb a felhő, és számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. A Földközi-tenger térségében szintén nyugodt, jobbára napos és száraz az idő, a csúcshőmérséklet pedig jobbára 30, 35 fok között, Dél-Spanyolországban néhol 39, 40 fok körül alakul. A Kárpát-medence időjárását kezdetben még a Közép-Európát átszelő okklúziós front alakítja, mögötte viszont váltakozó nedvességtartalmú, de már melegebb levegő áramlik fölénk.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig
    --------------------------------------------------

    Pénteken a középső és keleti tájakon várható felhősebb idő, miközben nyugat felől már fokozatosan csökken a felhőzet. A Tiszántúl kivételével szórványosan várható eső, zápor, helyenként zivatar. Éjszaka a keleti tájakon is kiderül az ég, majd szombaton a többórás napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhőkre számíthatunk, keleten egy-egy záporral. Pénteken az északnyugati, nyugati, szombaton a délnyugati szelet kísérik élénk széllökések főként a Dunántúlon. Zivatar környezetében erős széllökések is lehetnek.  

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között várható, de az északkeleti megyékben néhol ennél hűvösebb is lehet az idő.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton jobbára 25 és 28 fok között alakul.