Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kétszáz új munkahelyet teremt egy dél-koreai beruházás Salgótarjánban

2019-08-14 13:16:00

Kétszáz embernek ad munkát épülő salgótarjáni üzemében a dél-koreai Bumchun Precision nevű cég, a beruházás értéke 41 millió euró, mintegy 13,3 milliárd forint - jelentették be a nógrádi megyeszékhelyen szerdán  tartott sajtótájékoztatón.

    Fekete Zsolt (MSZP), Salgótarján polgármestere remélte, hogy a dél-koreai cég beruházásával a város gazdasága fejlődési pályára áll. Az önkormányzat a 200 új munkahely megtartásában is a dél-koreai cég partnere kíván lenni.
    Hozzátette: a természeti környezet megóvása érdekében a megújuló energiákra épül a város gazdaságfejlesztési programja, ezért is öröm, hogy a koreai cég elektromos autók akkumulátoraihoz gyárt majd alkatrészeket.
    Csoi Dzse Jong, a Bumchun Precision elnökhelyettese elmondta, hogy magas minőségi követelményeket támasztó világcégek megrendelésére gyártanak IT és mobiltelefon alkatrészeket, és erre a technológiára alapozva 2015 óta foglalkoznak  elektromos autók akkumulátorcsatlakozóinak gyártásával.
    Európát, illetve Magyarországot az elektromosautó-gyártás fellegvárának nevezte, és megerősítette, ezért döntöttek úgy, hogy Magyarországon  építik meg a gyárat.
    Salgótarjánt a helyszín és a képzett munkaerő alapján kiválónak találták, a fejlesztési lehetőségek pedig biztosak. Egyelőre 12 ember vettek fel, akik közül öten már dél-koreai képzésen is részt vettek, további négy munkatárs a jövő héten utazik a távol-keleti országba.
    A gyárhoz 27 000 négyzetméteres területet vásároltak meg a salgótarjáni ipari parkban. Az üzem telepítéséhez átalakítanak egy korábban kereskedelmi raktár céljait szolgáló épületet, de marad hely arra is, hogy a jövőben új üzemcsarnokot építsenek fel a területen.
    A tervek szerint az első akkumulátorcsatlakozó 2020 júniusára készül el a salgótarjáni üzemben.
    A cég salgótarjáni letelepedését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be július végén, egy budapesti sajtótájékoztatón. Ezen elhangzott, hogy a kormány 2,65 milliárd forinttal támogatja a munkahelyteremtő beruházást.