Auguszta napja van. | 2024.03.29

A brit kormány csatlakozik az amerikai biztonsági kezdeményezéshez a Perzsa-öbölben

2019-08-05 18:01:00

 A brit kormány bejelentette hétfőn, hogy csatlakozik az amerikai kezdeményezéshez a kereskedelmi hajók védelmére a Perzsa-öbölben, hogy biztonságosan haladhassanak át a Hormuzi-szorosban, ahol Irán az elmúlt időszakban több hajót is lefoglalt vagy feltartóztatott.

    Az iráni Forradalmi Gárda júliusban egy brit lobogó alatt közlekedő hajót is lefoglalt, a Stena Impero nevű tanker azóta is iráni kézen van. Az iszlám köztársaság azzal indokolta a lépést, hogy a brit tartályhajó megszegte a nemzetközi tengerhajózási szabályokat, Nagy-Britannia azonban visszautasította az erről szóló vádakat. Július elején a brit tengerészgyalogság foglalt le egy iráni tankert Gibraltárnál, mert a gyanú szerint a szíriai rezsim elleni európai uniós szankciókat megsértve nyersolajat szállított a harcok dúlta országba.
    Ben Wallace brit védelmi miniszter hétfőn hangsúlyozta, eltökéltek a brit lobogó alatt közlekedő hajók megvédésében a jogtalan fenyegetésektől, ezért csatlakoznak az amerikai kezdeményezéshez a Perzsa(Arab)-öbölben. Reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokkal és más partnerekkel sikerül megoldást találni a Hormuzi-szorosban kialakult helyzetre.
    A brit királyi tengerészetnek jelenleg két hajója is szolgálatot teljesít a térségben, a Duncan nevű romboló és a Montrose nevű fregatt feladata segíteni a brit kereskedelmi hajókat a szoroson való biztonságos átkelésben. Eddig 47 hajót kísértek át.
    A nap folyamán Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt hangoztatta, hogy Irán többé nem tűri a tengerjog megsértését a Hormuzi-szorosban. Kilátásba helyezte, hogy minden exporttevékenységet blokkolni fog a szorosban, amelyen évente 500 milliárd értékű áru halad át - köztük a globálisan forgalmazott nyersolaj 20 és a cseppfolyósított földgáz 25 százaléka -, amennyiben az Egyesült Államok partnerekre talál az iráni olaj importálásának tiltásáról szóló politikájában.
    Dominic Raab hétfőn hangsúlyozta, hogy a brit álláspont nem változott az iráni atomprogramról szóló 2015-ös megállapodással kapcsolatban, és továbbra is szeretnék fenntartani az egyezséget, amelynek keretében a nyugati hatalmak enyhítettek az Irán elleni szankciókon cserébe azért, hogy Teherán beleegyezett a nukleráis programjának korlátozásába.