Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyereségesen működik a Nemzetközi Beruházási Bank

2019-08-05 17:49:00

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) 2019 első fél évét 2,87 millió euró nyereséggel zárta, a nettó kamat- és díjbevétel-növekedés, a hitelportfólió minőségének javulása, a megfelelő tartalékszint és az erős költségkontroll eredményeként - közölte a pénzintézet az MTI-vel hétfőn.

    A bank minden kulcsfontosságú tevékenységi mutatója pozitív, beleértve az eszközöket, a hitelállományt és a tőkét - közölték. A jelentéseket az EY Hungary auditorai ellenőrizték.
    Idén június végén a bank eszközei 1,276 milliárd eurót tettek ki, ami csaknem 7 százalékos növekedés a 2018-as év végéhez képest.
    Az NBB tőkéje 4 százalékos növekedéssel elérte a 392,5 millió eurót. 
    A bank nettó hitelállománya 2019 első fél évének végén 755,5 millió eurót tett ki. Az európai tagországokban a bank által létrehozott projektek aránya 51 százalék. A bank portfóliójának jelentős része integrációs hatású projektekhez tartozik, amelyekben két vagy több érintett ország érdekelt. A beszámolási időszak végén az ilyen beruházások a teljes mennyiség 35 százalékát tették ki.
    A kereskedelemfinanszírozási támogatási programban (TFSP) 24 tranzakciót hajtottak végre 92 millió euró összegben.
    A bank nemteljesítő hitelállománya rekord alacsony szintű, 1,8 százalékos.
    Az NBB általi hosszú távú finanszírozás teljes összege a beszámolási időszak végén 758,7 millió euró volt, amelyből 713,5 millió euró sajátkötvény-kibocsátás és 45,2 millió euró egyéb eszköz. Márciusban sikeresen végrehajtottak egy hároméves kihelyezést magyar forintban a Budapesti Értéktőzsdén, összesen 24,7 milliárd forint értékben (78,5 millió euró egyenérték). Ez volt az első forintban denominált kötvénykibocsátás, amelyet a nemzetközi pénzügyi szervezet Magyarországon végrehajtott. Áprilisban még egy cseh koronában denominált NBB-kötvénykibocsátásra is sor került 750 millió korona (29,3 millió euró egyenérték) értékben.
    Márciusban a S&P Global nemzetközi hitelminősítő intézet "A mínusz" értékűre frissítette a pénzintézet hosszú távú hitelminősítését, stabil kilátásokkal. 
    Nyikolaj Koszov, az NBB igazgatótanácsának elnöke a közleményben emlékeztetett, hogy a részvényesek döntésének megfelelően a bank székhelye idén Budapest lett.
    Az 1970-ben alapított, a vállalkozások finanszírozására és a tagállamok infrastrukturális fejlesztésére összpontosító banknak 9 európai és ázsiai ország, köztük Magyarország a tulajdonosa.