Gedeon napja van. | 2024.03.28

Trump és Putyin egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is egyeztetett

2019-08-03 11:22:00

Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a napokban folytatott telefonbeszélgetésében egy új moszkvai nagykövet szükségességéről is egyeztetett - jelentette péntek este a CNN hírtelevízió. 

    A televízió több, meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva jelentette, hogy amikor Donald Trump a héten telefonon felajánlotta az orosz elnöknek az amerikai segítséget a szibériai erdőtüzek oltásához, akkor megvitatták egy Moszkvában akkreditált új amerikai nagykövet kinevezésének szükségességét is. 
    Az Egyesült Államok jelenlegi nagykövete az 59 esztendős Jon Huntsman - Utah állam korábbi republikánus kormányzója, többszörös nagykövet, a 2012-es elnökválasztás egyik elnökjelölt-aspiránsa -, 2017 óta teljesít diplomáciai szolgálatot az orosz fővárosban. Sajtójelentések szerint az elmúlt hetekben ő és a felesége egy sor olyan rendezvényt szervezett, illetve látogatást tett, amelyet sokan úgy értelmeztek, hogy a házaspár végleg elhagyni készül Moszkvát.
    A CNN értesülései szerint Trump és Putyin ugyan megvitatta, hogy nemsokára új nagykövetet kell küldeni Oroszországba, de konkrét személyi javaslatokról nem esett szó. 
    Donald Trump még csütörtökön - a telefonbeszélgetés napján - újságíróknak azt mondta: "rövid, de jó" beszélgetést folytatott az orosz elnökkel. Nem tett azonban említést egy új amerikai nagykövet kinevezéséről. 
    A State Department (amerikai külügyminisztérium) nem kommentálta a televízió értesülését Jon Huntsman esetleges távozásáról. A nagykövet hazahívása eddig - legalábbis a nyilvánosság előtt - nem merült fel, de tavaly novemberben nyilvánosságra hozta, hogy bőrrákot diagnosztizáltak nála.