Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washington gyorsítja új rakétarendszerek kifejlesztését

2019-08-03 10:09:00

Washington gyorsítja új rakétarendszerek kifejlesztését - jelentette be pénteken Mark Esper amerikai védelmi miniszter. 

    A miniszter pár órával azt követően tájékoztatott az amerikai kormány döntéséről, hogy Washington hivatalosan bejelentette kilépését a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződésből (INF). 
    "Most, hogy visszavonultunk (az INF-ből), a védelmi minisztérium teljes erejével azon lesz, hogy folytassa a hagyományos föld-levegő rakéták fejlesztését, megfontolt válaszként Oroszország lépéseire" - fogalmazott a döntés bejelentésekor Mark Esper. 
    A miniszter kifejtette, hogy az Egyesült Államok már 2017-ben - miközben még tiszteletben tartotta az INF-ben rögzített korlátokat - megkezdte e rakétarendszerek fejlesztési kutatásait. Mint fogalmazott: e kutatások tulajdonképpen válaszlépést jelentettek arra, hogy - amerikai álláspont szerint - Moszkva megsértette a szárazföldi telepítésű közepes és rövid hatótávolságú rakéták felszámolásáról kötött orosz-amerikai szerződést. 
     Esper közlése szerint az  amerikai kutatások, "mozgatható, hagyományos, föld-levegő, és ballisztikus" rakétarendszerekre, illetve robotrepülőgépekre vonatkoznak.  
    A védelmi miniszter visszautasította, hogy Washington lenne a felelős az INF-szerződés felrúgásáért, és azt hangsúlyozta, hogy Oroszország sértette meg "éveken keresztül többször és tartósan, több amerikai kormányzat alatt" a hidegháborús években született megállapodást. 
    "A tények egyértelműek. Az Orosz Föderáció olyan támadó kapacitást hozott létre és telepített, amely az INF-szerződés tiltása alá esik" - szögezte le Mark Esper. 
    Az amerikai védelmi miniszter a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg álláspontjára hivatkozva megismételte: "a NATO álláspontja egységes és világos, vagyis Oroszország sértette meg az INF-szerződést, nem az Egyesült Államok".