Auguszta napja van. | 2024.03.29

Már mintegy 15 ezer illegális migránst szállítottak el Isztambulból a török hatóságok

2019-08-01 18:59:00

A török hatóságok az utóbbi három hétben összesen 15 104 illegális migránst szállítottak el Isztambulból az ország más részeibe - közölte csütörtökön Isztambul tartomány kormányzói hivatala.

    A beszámoló alapján a csoport 2 630 szíriaiból, valamint 12 474 olyan, egyéb nemzetiségű migránsból áll, akit Törökországon belül korábban nem regisztráltak. A török hatóságok a nem szíriai állampolgárokat úgynevezett visszaküldő központokba vitték hazaküldésük előtt. A szíriai állampolgárok Törökországban maradhatnak, ők menekülttáborokba, török szóhasználattal átmeneti menedékközpontokba kerültek.
    A 2011 óta zajló polgárháború elől nagyjából 3,6 millió szíriai menekült a szomszédos Törökországba, ahol a többi migránstól eltérően átmeneti védelmi státuszt élveznek. Az Isztambulban regisztrált szíriaiak száma 547 479. Az utóbbi években azonban mind több szíriai költözött engedély nélkül a 16 milliós Isztambulba Törökország más tájairól munkalehetőség és magasabb életszínvonal reményében. Ők a különböző becslések alapján több tízezren, ám akár néhány százezren is lehetnek a nagyvárosban, nem beszélve a nem szíriai állampolgárságú, szintén illegálisan ott tartózkodó migránsokról.
    Isztambul tartomány kormányzói hivatala a közelmúltban arra szólította fel a regisztrált, de a területen jogtalanul élő szíriai menekülteket, hogy legkésőbb augusztus 20-ig költözzenek vissza abba a törökországi tartományba, ahová az átmeneti védelmi státuszuk érvényes. Rámutattak: a szíriai menekültek hivatalos engedély nélkül nem hagyhatják el azt a tartományt, ahol regisztrálták őket, így munkát sem vállalhatnak máshol. A hivatal leszögezte, hogy amennyiben az érintettek a kért időpontig nem térnek vissza eredeti tartózkodási helyükre, a határidőt követően a török hatóságok maguk szállítják őket oda vissza. Egyúttal jelezték, hogy Isztambul már nem bocsát ki újabb átmeneti védelmi státuszról szóló igazolványt szíriaiak számára.
    Süleyman Soylu török belügyminiszter a múlt héten cáfolta azon állításokat, amelyek szerint a hatósági fellépésnek köze lenne ahhoz, hogy a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 23-i isztambuli főpolgármester-választáson 15 év után először elveszítette a metropolisz vezetését. Megfigyelők úgy látják: a vereségben a kormány megengedő menekültpolitikája is szerepet játszott.