Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-08-01 17:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Az Északi-tenger térségében ciklon örvénylik, amelynek feloszlóban lévő frontrendszere már elérte Lengyelország és Szlovákia nyugati részeit, de felhőzete és csapadékrendszere Magyarországot is érintette. A hidegfront mögötti területeken több fokkal visszaesett a hőmérséklet, jobbára 22 és 27 fok közötti csúcsértékeket mérnek.
    Eközben a Kelet-európai-síkság déli és középső tájai fölé észak felől hűvösebb levegő áramlik, így már a fronttól keletebbre eső tájakon is jobbára 30 fok alatt alakulnak a maximumok. A legmagasabb csúcsértékeket szárazföldünk déli, délkeleti részein mérik. A Mediterráneum térségében, illetve a Balkán-félsziget és a Kárpát-medence tágabb környezetében 30 fok köré melegszik fel a levegő, de Spanyolország déli részein néhol 37, 38 fokot is mutatnak a hőmérők.
    Hazánk fölé pénteken már nedvesebb léghullámok érkeznek, emiatt jelentősen megnő a csapadékhajlam, délnyugaton akár kiadósabb csapadék is lehet.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    -------------------------------------------------

    Csütörtökön jobbára gomolyfelhős, napos idő várható, de elsősorban az Északi-középhegység térségében és az Alföld keleti felében erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és főként ott zápor, zivatar is kialakulhat. Éjszaka nyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, így pénteken az erősen felhős ég mellett inkább csak rövidebb napos időszakok valószínűek.
    A hajnali, reggeli óráktól nyugat, délnyugat felől egyre többfelé számíthatunk csapadékra. Az ország délnyugati felében kiadósabb eső is valószínű, míg másutt elszórt jelleggel kell záporra, zivatarra számítani. Csütörtökön az északnyugati szél több helyen megélénkül, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 21 és 30 fok között alakul, a tartósabban csapadékos részeken lesz hűvösebb az idő.