Emma napja van. | 2024.04.19

Rétvári: támogatni kell az anyatejes táplálást

2019-08-01 12:59:00

Egy családbarát kormánynak a védőnőkön és a civil szervezeteken keresztül kiemelten kell foglalkoznia a gyermekek anyatejes táplálásának ügyével, a szoptatás szakembereken keresztüli segítésével, támogatásával - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten, egy szakmai fórumon. 

    Rétvári Bence az anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett konferencián közölte: a kormány azon dolgozik, hogy Magyarország családbarát ország legyen, ahol a családok, a gyermekvállalás támogatása kiemelt ügy.
    Megjegyezte, sok országban nem így gondolkodnak, és "a férfi és női mosdó mellé egy gender mosdót terveznek, míg a magyar kormány azon dolgozik, hogy a férfi és női mosdó mellé egy szoptató-pelenkázó helyiség is kerüljön".
    Az államtitkár kitért arra, hogy a kormány 2016-ban 50 százalékkal emelte a leadott anyatej literenkénti árát, így a korábbi 1800 forint helyett 2700 forintot kapnak azok az édesanyák, akik többlettejüket leadják.
    Rétvári Bence beszélt a 2018-ban elindított bababarát kórházak kialakítására szánt 10 milliárd forintos keretösszegű pályázatról is. Mint mondta, eddig negyvennégy intézmény nyert el 6,3 milliárd forintot eszközfejlesztésekre, átalakításokra. A következő lépés a képzést, szemléletformálást helyezi előtérbe.
    Az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozata és a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége által közösen rendezett konferencián Bábiné Szottfried Gabriella tagozatvezető arról beszélt, hogy a négy éve életre hívott konferenciával az a céljuk, hogy a lehető legszélesebb körű összefogással, ismeretátadással támogassák a szoptatást, népszerűsítsék azt. 
    A szakember kiemelte, hogy az anyatej a legegészségesebb, a legmegfelelőbb táplálék egy újszülött számára, számos olyan bioaktív anyagot tartalmaz, amelyet más módon nem lehet pótolni.
    A tagozatvezető felolvasta Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár - a konferencia fővédnöke - levelét, amelyben kitért arra, hogy a szoptatásra való képesség az anyák 92 százalékában megvan; európai összevetésben Magyarország a második helyen áll a 44 százalékos szoptatási aránnyal. A szoptatás maradéktalan teljesüléséhez a szakmai tudás, a civil kezdeményezés és együttműködés nagyban hozzájárulhat - írta az államtitkár.
    Bábiné Szottfried Gabriella kiemelte ebben a segítésben a civil szervezetek szerepét, amelyek helyi szinten sokat tesznek azért, hogy minden csecsemő az igényeihez mérten, kellő időben jusson anyatejhez, és az édesanyák zavartalanul tudják szoptatni gyermeküket.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó