Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét van ENSZ-nagykövete az Egyesült Államoknak

2019-08-01 08:25:00

Ismét van ENSZ-nagykövete az Egyesült Államoknak, miután az amerikai szenátus szerda délután megszavazta Donald Trump jelöltjét, Kelly Craftot a nagyköveti posztra. 

    A szenátus 56:34 arányban döntött Kelly Craft mellett, így hét hónapig tartó szünet után ismét van nagykövete az Egyesült Államoknak a világszervezetben. Az előző képviseletvezető, Nikki Haley tavaly decemberben távozott, az utódjának jelölt volt külügyi szóvivő, Heather Nauert pedig magánéleti okokra hivatkozva visszalépett a jelöltségtől.  
    A jelenleg kanadai nagykövetként tevékenykedő Kelly Craft és férje, a milliárdos Joe Craft - aki az Egyesült Államok egyik legnagyobb szénbányászati vállalatának vezérigazgatója -, a Republikánus Párt egyik nagy anyagi támogatójaként ismert. 
    Meghallgatása során Craft azt ígérte: folytatja Nikki Haley erőfeszítéseit a világszervezet megreformálására, és küzdeni fog az ENSZ és szervezetei washingtoni megítélés szerint Izrael-ellenesnek tartott határozatai és intézkedései ellen. 
    "Jelöltségem megszavazása után a klímaváltozás ügyének szentelt viták egyik élharcosa leszek" - ígérte a meghallgatáson, miután a demokrata párti szenátorok elsősorban azért bírálták, mert korábban nem egyszer szkeptikus véleményt fogalmazott meg az éghajlatváltozás emberi tényezőit illetően. 
    Politikai ellenfelei az állítólagos diplomáciai tapasztalatlanságát is kifogásolták, ami ellen Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője azzal érvelt, hogy kanadai nagykövetként "kipróbált diplomata" lett, aki részt vett az új amerikai-kanadai-mexikói kereskedelmi egyezmény kimunkálásában is.