Auguszta napja van. | 2024.03.29

NAV: minden automatát be kell jelenteni július 31-éig

2019-07-29 11:39:00

Július 31-éig szankció nélkül bejelenthetik az üzemeltetők az adóhivatalnak azokat az automata berendezéseket, amelyek olyan terméket vagy szolgáltatást kínálnak, amelyért helyben fizetnek a vásárlók, működésükhöz nincs szükség kezelőszemélyzetre - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-nek küldött közleményben.

    Hangsúlyozzák, bejelenteni nemcsak az élelmiszert árusító automaták adatait kell, a kötelezettség vonatkozik a szolgáltatástól és árucikktől függetlenül minden berendezés üzemeltetésére. Példaként említik a parkolóautomatákat, a személyzet nélküli autómosó berendezéseket, a "százforintos" játékkiadó gépeket, a legkülönfélébb árucikkeket kínáló automatákat is.
    A közleményben felidézik, az eredeti határidő június 30-a volt, az adóhivatal további egy hónapot hagyott az üzemeltetőknek, hogy az automaták adatait biztosan be tudják küldeni. 
    A bejelentést elektronikusan, az AVTOMATA elnevezésű adatlapon kell megtenni. Eddig az üzemeltetők már 9000 automatát regisztráltak.
    Augusztustól a be nem jelentett berendezések üzemeltetője mulasztási bírságra számíthat.
    Az AVTOMATA adatlap internetes kitöltő- és ellenőrzőprogramja, a hozzátartozó kitöltési útmutatóval együtt letölthető a NAV honlapjáról (https://nav.gov.hu ? Nyomtatványkitöltő programok ? Nyomtatványkitöltő programok ? Egyszerű keresés/Összetett keresés, illetve az alábbi linkre kattintva: https://nav.gov.hu/nav/letoltesek/nyomtatvanykitolto_programok) - írja közleményében a NAV.