Gedeon napja van. | 2024.03.28

Három kazincbarcikai óvodai is megújul

2019-07-24 09:20:00

Júliustól két hónapon át három kazincbarcikai óvoda is komplex energetikai felújításon esik át.

A Széchenyi 2020 program keretén belül a Magyar Kormány és az Európai Regionális fejlesztés Alap támogatásával megkezdődtek a nyáron elvégzendő munkálatok, melynek során a Kazincbarcikai Összevont Óvodák Csokonai úti székhely intézménye, valamint a Százszorszép és a Napsugár Tagóvoda épülete is megújul.

A fejlesztés eredményeként, az épületek energetikai korszerűsítésén túl, az intézmények környezete is megszépül, homlokozatuk még színesebb és gyermekek számára még otthonosabb lesz.

A beruházás összköltsége mintegy 530 millió forint, amely során a 210 millió forint Európai Uniós vissza nem térítendő támogatása mellett mintegy 320 milliós önkormányzati önerőből valósul meg.

Az előkészítő munkálatok során a régi burkolatokat felbontják és a régi radiátorok is lekerülnek a falakról. Július-augusztus folyamán megtörténik a szigetelés és a tetők rekonstrukciója is, majd a belső korszerűsítés és épületgépészeti fejlesztés is.

A beruházásnak köszönhetően az őszi tanévkezdésre mindhárom épület falazatait és tetőszerkezetét is hőszigetelik és valamennyi nyílászárót lecserélik. Ezzel párhuzamosan felújítják a fűtési rendszerek szabályozó elemeit és mindenhol új, energiatakarékos világító testeket építenek be.

A Napsugár óvoda mellett a székhely és a Százszorszép oviban is napelemes rendszer kerül majd telepítésre, így az intézmények üzemeltetési költségei jelentősen csökkennek majd, valamint magasabb energetikai besorolást kapnak az épületek. Az energetikai fejlesztések és karbantartási munkák elvégzése mellett mindhárom intézményben megtörténik a tűzjelző hálózat és az informatikai hálózat fejlesztése.

Továbbá sor kerül az akadálymentesített bejáratok, valamint a riasztó és kaputelefon-rendszerek kiépítésére is.