József napja van. | 2024.03.19

Gulyás: a kohéziós források elosztásánál vegyék figyelembe a nemzeti régiókat!

2019-07-21 16:23:23

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap aláírta a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést, amelynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló uniós kohéziós források elosztásánál a nemzeti regionális jellegzetességek szempontjaira is legyenek tekintettel.

    A miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) hat évig pereskedett az Európai Bíróságon a polgári kezdeményezés elindításának lehetőségéért, míg végül sikerrel járt. 
    Kiemelte, az Európai Unióban rendkívül fontos, hogy legyenek olyan ügyek, amelyekben a polgárok ki tudják fejezni akaratukat.
    Gulyás Gergely jelezte: a polgári kezdeményezésben 2020. május 7-éig egymillió aláírást kell összegyűjteni legalább hét uniós tagországban annak érdekében, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel.
    A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, korábban szintén sikerrel vitték végig a Minority Safepack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezést, amiről így az Európai Parlamentnek tárgyalnia kell. 
    Hangsúlyozta, az ügyek megoldására nem jelent teljes garanciát, hogy azok napirendre kerülnek az uniós intézményekben, ettől függetlenül nem szabad lemondani annak lehetőségéről, hogy a polgári kezdeményezéseken keresztül többletjogokat szerezzenek a magyar nemzetiségeknek, továbbá segítsék őket a felzárkózásban, az életszínvonaluk javításában, valamint saját kultúrájuk megőrzésében. 
    Gulyás Gergely kitért arra is, azért is üdvözölték az uniós csatlakozást, mert abban reménykedtek, hogy a nemzetiségeket elnyomó kommunista politikával ellentétben az EU-ban a határok jelentősége másodlagossá válik és mindenkinek lehetősége lesz identitása megvallására. "Ugyan nagyon sok mindenben csalódtunk, de ma is úgy gondoljuk, hogy amikor jogállamiságról van szó az Európai Unióban, akkor ennek egyik legfontosabb vonatkozása éppen a nemzetiségeket megillető egyéni és kollektív jogok" - fejtette ki. 
    A miniszter fontosnak nevezte, hogy Magyarországon is minél többen támogassák a kezdeményezést, aminek legegyszerűbb módja az internetes aláírás a www.nemzetiregiok.eu oldalon.
    Gulyás Gergely emellett minden magyarországi párttól és civil szervezettől is támogatást kért az aláírások összegyűjtéséhez, továbbá közölte, a Rákóczi Szövetség jelezte, segít a kezdeményezés szervezőinek. 
    Izsák Balázs, az SZNT elnöke köszönetet mondott a kormány segítségéért, aláhúzva azt is, hogy a polgári kezdeményezésért folytatott hatéves uniós perben is végig maguk mellett érezhették a magyar kabinet támogatását.
    Az EU-tagság jelentőségéről szólva elmondta, a rendszerváltás előtt még csak nem is remélhették, hogy a székelység és a magyar kormány közösen tud majd fellépni egy európai fórumon a székelyek jogainak védelmében. "Ez a jó az Európai Unióban" - tette hozzá. 
    Az SZNT vezetője kitért arra is, az elszakított területeken vannak olyan magyar többségű régiók, amelyek a mai napig megőrizték nemzeti jellegzetességeiket. A polgári kezdeményezés célja tehát, hogy ezeknek a területeknek maradjon meg a regionális identitása. "Maradjanak meg magyarnak, maradjon meg Székelyföld székelynek, de ugyanez érvényes Kalotaszegre, Érmellékre, Partiumra, a Felvidék magyar többségű területeire" - fogalmazott.
    Izsák Balázs jelezte, céljuk eléréséhez a magyar kormány és társadalom támogatására is szükségük van. 
    Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök magánlátogatáson van Szentpéterváron. 
    A miniszter ugyancsak kérdésre közölte, az egész ország büszke lehet arra, hogy Magyarország 2027-ben ismét vizes világbajnokságot rendezhet. Hangsúlyozta, a két évvel ezelőtti, nagy nemzeti sikert jelentő rendezés után nem kell új sportlétesítményt építeni, vagyis várhatóan csak a rendezési költségekkel kell majd számolni, amit biztosan meghaladnak majd a bevételek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány