József napja van. | 2024.03.19

Rendben zajlik a parlamenti választás Ukrajnában

2019-07-21 13:01:00

Rendben, incidensek nélkül zajlik az előrehozott parlamenti választás Ukrajnában, a csaknem 30 ezerből csupán 27 szavazóhelyiségben kezdődött késéssel a voksolás - közölte Tetyjana Szlipacsuk, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke.

    Dmitro Razumkov, a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája (Szluha Narodu) párt vezetője Kijevben szavazott, és újságíróknak nyilatkozva nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ő lesz az új összetételű parlament házelnöke. "Minden lehetséges, de erről még korai beszélni" - válaszolta az ezt firtató kérdésre. 
    Szavai szerint három hónappal ezelőtt változások indultak el az országban, és tulajdonképpen most zajlik a "választások harmadik fordulója" a tavasszal megtartott két elnökválasztási forduló után. Véleménye szerint Zelenszkij tudta, hogy nehéz lesz, de nem számított ilyen nagy közönyre a parlament részéről, ezért megértette, hogy "globális" változásokra van szükség. Kiemelte: az ország gazdaságát nem rázta meg az, hogy előrehozott parlamenti választásra került sor, és ezt Ukrajna nemzetközi partnerei is támogatták.
    Julija Timosenko volt kormányfő, a Haza (Batykivscsina) párt vezetője a voksolás után újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy a csapata készen áll a munkára a parlamentben, ugyanakkor nem válaszolt arra, vállalná-e a miniszterelnöki posztot. "Ma senki sem tudja, ki lesz a következő miniszterelnök. Ez csak az önök szavazatától függ. Önök egy pártra és egy jelöltre szavaznak, és ezzel egyben szavaznak a leendő kormányfőre is" - fejtette ki Timosenko.   
    Jurij Bojko, a Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform - Életért nevű párt társelnöke szavazata leadásakor kijelentette: a békére szavazott és mindarra, amit kampánykörútja során az emberek kértek tőle. "Remélem, hogy olyan lesz a választásunk, amilyet az emberek a politikusoktól látni szeretnének" - tette hozzá. 
    Közben a választás napjára, vasárnapra virradóra újabb tűzszünet lépett életbe a fegyveres konfliktus sújtotta Donyec-medencében. Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának közleménye szerint azonban reggel ellenséges diverziós csoport által elhelyezett ismeretlen robbanószerkezet detonációja következtében két ukrán katona meghalt, kettő pedig megsebesült a Luhanszktól északra fekvő Scsasztya településnél.