József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2019-07-16 19:12:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    A kontinens legnagyobb részének időjárását egy többközéppontú ciklon alakítja. Egészen délen is több fokkal hűvösebb az idő a megszokottnál, ennek megfelelően csak a mediterrán partvidéken - és ott sem mindenütt -  emelkedik kevéssel 30 fok fölé délutánra a hőmérséklet. Csak Spanyolország déli felén mérnek 35, 37 fokos maximumokat. Nyugat-Európa fölé ugyanakkor anticiklon nyúlik be az Atlanti-óceán felől, így a kontinens nyugati és középső területein napos, csapadékmentes idő jellemző. Érdemibb csapadékot az Olaszország felett örvénylő sekély ciklon területéről jelentenek záporok, zivatarok formájában, valamint a Balti-tenger feletti ciklonnak köszönhetően abban a térségben többfelé hullik nagyobb mennyiségű eső. Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában számottevő változás nem várható, marad az alapvetően napos, jórészt száraz idő.

    Előrejelzés az ország területére szerda estig:
    ----------------------------------------------

    Kedden és szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor kedden délután az északi megyesávban, szerdán pedig az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar. Az északnyugati szelet napközben élénk, az ország középső harmadában szerdán olykor erős széllökések kísérik.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul, ennél az északi völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny helyein azonban néhány fokkal hidegebb lesz. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között valószínű.