Gedeon napja van. | 2024.03.28

FAZ: Berlin és Párizs a brit jegybank elnökének kinevezését támogatja az IMF élére

2019-07-09 21:24:03

Berlin és Párizs Mark Carney, a brit jegybank hamarosan távozó elnökének kinevezését támogatja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói posztjára - jelentette kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap.

    Az IMF jelenlegi vezérigazgatóját, a francia Christine Lagarde-ot az Európai Unió állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács az Európai Központi Bank elnöki posztjára jelölte múlt héten. Lagarde még aznap bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti tevékenységét az IMF vezetőjeként.
    Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter a múlt hét végén arról beszélt, hogy az európai pénzügyminisztereknek kompromisszumos európai jelöltet kell találniuk az IMF élére. Carney Kanadában született és ott is nőtt fel, de brit és ír állampolgársággal is rendelkezik. A FAZ értesülése szerint Berlin és Párizs már hosszú ideje megállapodott, hogy az ő kinevezését támogatják.
    A washingtoni székhelyű IMF vezérigazgatója hagyományosan európai, míg testvérintézményét, a Világbankot amerikai irányítja. Az 54 éves Carney megbízatása a Bank of England élén jövő januárban jár le.