Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-07-09 14:59:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Oroszország európai részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, ami változékonnyá teszi a térség időjárását. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A ciklon hidegfrontja az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve Balkán-félszigeten át Szlovéniáig húzódik, ami mentén néhol heves zivatarok is kialakulnak. A front előtt még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, mögötte többnyire 20, 27 fokot mérnek, de Lengyelországban és a balti térségben csak 15, 18 fok van.
    Ugyancsak felhősebb, csapadékosabb az idő Spanyolország északi részén és a Pireneusok északi oldalán, több helyről jelentettek 20-50 mm csapadékot. Anticiklon és eseménytelen időjárás inkább csak a Földközi-tenger középső és keleti régióiban található, kontinensünkön itt van a legmelegebb, Görögországban 35, 39 fok között alakul csúcshőmérséklet. 
    Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki

    
    Előrejelzés az ország területére szerda estig
    ---------------------------------------------

    Kedden változóan felhős idő várható többórás napsütéssel. Délen helyenként, északon egy-egy helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Éjszaka kissé és közepesen felhős idő várható csapadék nélkül, de főként délen zárt is lehet a felhőzet, ami szerda napközben felszakadozik, és egy-egy zápor még előfordulhat belőle. Szerdán mindenhol kisüt a nap, és gomolyfelhők alakulnak ki. A déli órákban az ország északkeleti harmadában helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az élénk északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a főváros térségében időnként megerősödik. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 10, 16 fok között alakul, de az északi völgyekben és a homokhátságokon 6, 9 fok is lehet.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 22 és 26 fok között valószínű.