Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szigorít határvédelmén Szlovénia

2019-07-08 15:45:00

A rendőrök és katonák számának növelését, további kerítés építését és megfigyelő drónok vásárlását jelentette be Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn, miután Bostjan Poklukar belügyminiszterrel együtt az ország déli határára látogatott, ahol nőtt az illegális bevándorlás.

    "Soha nem mondtuk azt, hogy nincs probléma a migrációval. Ellenkezőleg, van, főleg az embercsempészekkel" - mondta újságíróknak Sarec a dél-szlovéniai Ilirska Bistrican. 
    Kiemelte: meg kell erősíteni a határvédelmet és a technikai felszerelést. Ezért drónokat vásárolnak, valamint további panelkerítést építenek azokra a helyekre, ahol arra szükség van. Mielőbb fel kell számolni az embercsempész-hálózatokat is, hogy ezzel csökkentsék az illegális határsértők számát. 
    Bostjan Poklukar szerint Ilirska Bistrica egyike azon határ menti településeknek, ahol a leginkább érződik a migrációs nyomás. A rendőrség ebben az évben 130 embercsempészt tartóztatott le, zömében külföldi állampolgárt - hangsúlyozta, majd hozzátette: Görögországból 5 ezer euróért, a horvát-szlovén határon 300 euróért csempészik át a migránsokat. 
    Emil Rojc, Ilirska Bistrica község elöljárója a tárgyalásokat követően a sajtónak úgy nyilatkozott: a belügyminiszter negyedszer jár a térségben. "Vannak dolgok, amik javultak, de az illegális határsértők száma tovább nőtt ez idő alatt, és ez elfogadhatatlan számunkra" - fogalmazott. 
    A szlovén belügyminisztérium adatai szerint az éve első hat hónapjában 5345 illegális határsértést regisztráltak a hatóságok, ami 47,1 százalékkal, azaz 1712 fővel több a tavalyinak.
    A Görögországból Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, úgynevezett balkáni migrációs útvonal lezárása óta a menedékkérők más útvonalon - Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével - igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.
    A horvát-szlovén határon mindennaposak a határsértések.