Auguszta napja van. | 2024.03.29

Saját hazájuk ellen fordultak a 2005-ös londoni merénylet elkövetői

2019-07-07 13:21:00

Saját hazájuk ellen fordultak a 2005-ös londoni merénylet elkövetői, akik angol állampolgárságú, Nagy-Britanniában született iszlám radikálisok voltak - mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet munkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.

    A három pakisztáni, illetve egy jamaicai származású terrorista a londoni metróban robbantott pokolgépeket. A 14 éve ezen a napon történt, - 7/7 elnevezésű - merényletsorozat a második legsúlyosabb volt Nagy-Britannia történetében, Londonban pedig a második világháború óta nem történt ilyen. A robbantásoknak több mint félszáz halálos áldozata és 700 sérültje volt.
    Georg Spöttle elmondta: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által kiképzett 18 és 30 év közötti fiatalemberek rendezett családban éltek, látszólag beilleszkedtek a társadalomba, egyiküket a merénylet előtt titkosszolgálati információk nyomán őrizetbe vették, ám átvilágítás után elengedték, mert nem találtak elegendő bizonyítékot.
    Az ilyen jól felkészített terroristák nemcsak a hatóságok, de még a saját családjuk elől is képesek eltitkolni, mire készülnek - jegyezte meg a szakember.
    Azóta az európai nagyvárosok utcaképéhez hozzátartoznak a homokzsákok, betonelemek, állig felfegyverzett katonai járőrök - mondta Georg Spöttle.