Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-07-04 17:23:40

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Az Azori-szigetek felől anticiklon nyúlik be a Brit-szigeteken keresztül egészen a Kárpát-medencéig. Ugyanakkor nem csak a magasnyomás területén, hanem Dél- és Kelet-Európában is kevés a felhő. A Mediterráneum környezetében, illetve a Fekete- és a Kaszpi-tenger között kánikula, forróság uralkodik. A hőmérséklet csúcsértéke jellemzően 32 és 37 fok között változik, egy-egy helyen megközelíti a 40 fokot, sőt Macedóniában 41 fokot is mérnek. Észak-Európa térségében jóval hűvösebb, csapadékos az idő, amelyet a nyugatról kelet felé vonuló frontális rendszerek okoznak. Arrafelé a csúcshőmérséklet jellemzően kevéssel 20 fok alatt alakul. A Kárpát-medence időjárását péntek estig a nyugatról benyúló anticiklon és a vele érkező egyre melegebb levegő alakítja.
    
    Előrejelzés az ország területére péntek estig
    ---------------------------------------------

    Éjszakára mindenütt feloszlanak a felhők, csapadék már sehol sem várható. Pénteken megnövekvő fátyolfelhőzetre számíthatunk kevés gomolyfelhővel. Mindazonáltal az esti órákban az északkeleti határ közelében egy-egy futó zápor kialakulhat. Pénteken nyugatira, északnyugatira fordul, és az ország északi felében megerősödik a szél. 

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 28 és 33 fok között várható.