Emma napja van. | 2024.04.19

NAIK: az állami területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés

2019-07-04 15:42:00

Az állami - erdészeti, vízügyi, vasúti, önkormányzati - területeken folyamatos a parlagfű-mentesítés a közfoglalkoztatási program részeként - közölte a Nemzeti Agrárkutatási Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Gyuricza Csaba hozzátette, a programban évente átlagosan ötvenezer ember végez parlagfű-mentesítési feladatokat, a magánterületeken azonban állampolgári kötelesség a növény irtása.
    Sokan nem ismerik fel a parlagfüvet, és így nem kezdik el a védekezést, ezért az Agrárminisztérium július 1-7. között meghirdetett palagfűmentesítési hétének célja, hogy felhívja a figyelmet a problémára, és megismertesse a lakossággal a növényt - mondta.
    Kitért arra is, a parlagfű elleni védekezésben eltörölték a július 1-jei határidőt, és kiterjesztették az egész szezonra, mert a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt a parlagfű virágzási időszaka hektikusan változhat.
    A szakemberek a földek ellenőrzését helikopterrel és földi felderítéssel évente több millió hektáros területen végzik - tette hozzá.
    A parlagfű irtásának leghatékonyabb módja, ha gyökerestől kitépik a növényt, de a nagy földeken kémia védekezéssel, vagy kímélő mechanikai módszerekkel, például kaszálással is végezhető - ismertette