Gedeon napja van. | 2024.03.28

Agrárminiszter: fontos a hagyományos, zártkerti gazdálkodás újraindítása

2019-07-03 11:37:00

Fontos a hagyományos, zártkerti gazdálkodás újraindítása, ezért a kormány idén is meghirdeti a falvak és kistelepülések határain lévő zártkertek revitalizációs programját - mondta Nagy István agrárminiszter szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: a 2 milliárd forintos keretösszegű programban a települési önkormányzatok és ezek konzorciumai pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásra.
    Hangsúlyozta: a régen virágzó elővárosok zártkertjei elhagyatott területekké váltak, a kormány pedig azt szeretné, hogy az emberek használják ki ezeket az erőforrásokat és induljon újra a hagyományos gazdálkodás, lehetőleg őshonos gyümölcsfajták telepítésével.
    Mint mondta, a területek vonzóbbá tételéhez a pályázat keretében infrastrukturális fejlesztésekre, vízelvezető rendszerek megépítésére, kutak fúrására, vadvédelmi rendszerek és villanyvezetékek kiépítésére is nyújt támogatást a kormány. A pályázat során egyenként legfeljebb 10 millió forint támogatást lehet nyerni, a villamosenergia-ellátáshoz kapcsolódó fejlesztésekhez pedig ez az összeg legfeljebb 20 millió forint - fűzte hozzá.
    A kivitelezést megkönnyíti, hogy a projekt 75 százaléka előfinanszírozott, így akik 2019-ben sikeresen pályáztak, 2020 elején már megvalósíthatják az újításokat az érintett területeken - tudatta Nagy István.