Gedeon napja van. | 2024.03.28

Románia támogatást ígért Moldovának az intézményi reform végrehajtásához

2019-07-02 14:55:00

 

Románia a legelkötelezettebb és legkitartóbb támogatója a Moldovai Köztársaságnak, szakértőkkel segíti intézményrendszerének reformját, és mindent megtesz Moldova közeledéséért az Európai Unióhoz - hangoztatta kedden Klaus Iohannis román államfő, miután hivatalában fogadta az új moldovai miniszterelnököt Bukarestben.

 

    Iohannis fontos jelzésként értékelte, hogy Maia Sandu kormányfővé választása utáni első külföldi útja Bukarestbe vezetett.
    A román államfő közölte: országa azt szorgalmazta, hogy a moldovai belpolitikai válságnak "békés hatalomváltással" vessenek véget, ami június 14-én be is következett. Iohannis megígérte: Románia  latba veti befolyását annak érdekében, hogy az Európai Unió indítsa újra a pénzügyi támogatások folyósítását Moldova számára.
    "Az Európai Uniónak - a Keleti Partnerségben és az általános stratégiájában Moldovával szemben vállalt kötelezettségei teljesítése révén - meg kell felelnie a moldovai állampolgárok elvárásainak, hiszen többségük a 2019-es parlamenti választásokon az ország európai irányultságát támogatta" - mutatott rá a román elnök.
    A moldovai kormányfő a korábbi "oligarchikus rezsim" nehéz örökségére panaszkodott, amely szerinte csak a szólamok szintjén volt Európa-barát, valójában önös célokra használta és tönkretette az állam intézményeit. Elmondta: jelenleg azon dolgoznak, hogy felszabadítsák az intézményrendszert a korrupció fogsága alól, és szakértelmük alapján kiválasztott, a szükséges reformokat végrehajtó tisztségviselőket ültessenek az állami intézményekbe.
    Sandu szerint az európai elkötelezettségű új chisinaui kormány azon lesz, hogy valós reformok révén visszanyerje az EU bizalmát, ebben pedig számít Románia segítségére.
    A moldovai kormányfő román kollégájával, Viorica Dancila miniszterelnökkel is találkozott Bukarestben.
    Románia az első napokban ellentmondásosan viszonyult a június 8-án kirobbant moldovai válsághoz: a külügyminisztérium csak két nappal az EU, az Egyesült Államok és Oroszország után ismerte el Maia Sandu kormányát, miután Teodor Melescanu román külügyminiszter első megszólalásában még az előrehozott választásokat nevezte a legjobb megoldásnak, amelyet az előző kormányt adó, a Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párt (MDP) szorgalmazott.
    Moldovában június 8-án koalíciós kormányt alakított az Igor Dodon elnököt támogató Szocialista Párt és Maia Sandu EU-párti Acum (Most) pártszövetsége. Az MDP a kormányalakítási határidő túllépésére hivatkozva a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult, amely június 9-én felfüggesztette tisztségéből a szocialista államfőt. Az alkotmányjogi patthelyzetet azzal oldották fel, hogy az MDP kormánya június 14-én lemondott, az alkotmánybíróság pedig érvénytelenítette azokat a korábbi határozatait, amelyek megkérdőjelezték az új kormány legitimitását.