Gedeon napja van. | 2024.03.28

A Huawei megerősíti szerepvállalását a magyar infokommunikációs szektor fejlesztésében

2019-07-01 17:35:00

A Huawei megerősíti szerepvállalását a magyar infokommunikációs szektor fejlesztésében - egyebek között erről írt alá szándéknyilatkozatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a kínai vállalattal hétfőn, Budapesten - közölte az ITM az MTI-vel.

A dokumentumot Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Vu Pi-csiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója írta alá. Az ITM és a Huawei között létrejött megállapodás a 2018. november 6-án, Kínában elfogadott közös nyilatkozatban foglaltakat bővíti ki konkrét feladatok meghatározásával.
A megállapodás szerint a cég tovább folytatja magyar egyetemistáknak szóló kínai technológiai tanulmányutak szervezését, elindítja a Huawei mérnöki tréning programokat, és ezekkel a tervek szerint a következő öt évben mintegy 200 magyar fiatalt szeretnének mérnöki ismeretanyaghoz juttatni. A tudástranszfert támogatja a vállalat közeljövőben létrehozandó magyarországi képzési és tanúsítási központja (HAINA) is.
A közlemény idézi Palkovics László, innovációs és technológiai minisztert, aki elmondta: a szándéknyilatkozat új távlatokat nyithat meg Magyarország és a Huawei kapcsolatában, Magyarország legjobb szakemberei vehetnek részt a kínai cég csúcstechnológiát alkalmazó és fejlesztő projektjeiben. Örömtelinek nevezte, hogy a cég vállalja a fiatalok, a jövő mérnökeinek és tudósainak oktatását is. "Büszkék vagyunk arra, hogy a Huawei már évek óta jelen van a magyar piacon, közösen további jelentős eredményeket leszünk képesek elérni" - fogalmazott Palkovics László.
Vu Pi-csiang, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója a közlemény szerint arról beszélt, hogy nagyra értékelik a magyarországi, folyamatosan kiegyensúlyozott üzleti környezetet, és ezért fontosnak tartják például a magyar mérnök tehetségek gondozását, tudásának fejlesztését.
A megállapodás a fentieken túl arra is kitér, hogy a Huawei részt kíván venni a magyar vasutak távközlési infrastruktúrájának fejlesztésében, az intelligens egészségügyi ellátás fejlesztésében és az okosvárosok kialakításában is - olvasható a közleményben.